Σύσσωμη η Μεσσηνία απονομιμοποιεί την ΔΟΕΠΕΛ σαν “εθνική διεπαγγελματική”(upd)

0

Βαρυσήμαντη παρέμβαση σύσσωμης της ελαιοπαραγωγικής Μεσσηνίας, από τον συνεταιριστικό τομέα έως και ιστορικές ιδιωτικές εταιρείες, προς τον υπουργό ΥΥ&Τρ, Μάκη Βορίδη. Η ανοικτή επιστολή έχει ως εξής:

Οι κάτωθι υπογράφοντες:

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνία – Η Ένωση (Ένωση Μεσσηνίας)

Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας

Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας

ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε

ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε

KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS

Άπαντες μέλη της υπό σύσταση Ομάδας Διαχείρισης & Προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη κοινοποιούμενη σε ΜΜΕ και Θεσμικούς φορείς:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για ένα Δελτίου τύπου, σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς το οποίο κατέθεσε Αίτηση Αναγνώρισης του σε Εθνικό Φορέα.

Προκαλώντας μας εξόχως σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς:

Πως επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει Εθνικό Ρόλο την στιγμή που:

-Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας Συνεταιρισμός/Ομάδα παραγωγών αλλά και Τυποποιητές από την Μεσσηνία οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του Σωματείου.

-Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

-Αδιαφορεί από συστάσεως του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (Συνεταιρισμούς – Τυποποιητές)

Και όλα τα ανωτέρω εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με την διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα Αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο Εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

Αποκλείονται de facto και ενδεχομένως και de jure εφόσον αναγνωριστεί ως Εθνικός φορέας χιλιάδες παραγωγοί ενός προϊόντος και μάλιστα ΠΟΠ, με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές, που αν δεν υπήρχε θα είμαστε σήμερα στην κατάσταση της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών που διακινούν παρεμφερή προϊόντα τύπου Καλαμάτας αλλά με πολύ χαμηλότερες τιμές και ποιότητα.

Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε τι έγινε την τελευταία διετία με την εισαγωγή και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς με το όνομα Καλαμάτα ή Καλαμών σε όλες τις αγορές του πλανήτη, ύστερα από την κατάπτυστη απόφαση από πλευράς πολιτείας που επιτρέπει εδώ αλλά και σε άλλες χώρες την χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαύρες ελιές που μοιάζουν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Και Σας διατυπώνουμε το ερώτημα για το ποια είναι η θέση σας για την προστασία για διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ και δη για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Οι τιμές κατρακύλησαν μέχρι και στο 1/4 των τιμών του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας την ώρα που το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ιδανικό λόγω ύπαρξης πολυφαινολών και άλλων σημαντικών στοιχείων για την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Ήδη τα ελαιόλαδα από ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποκτούν ισχυρισμό υγείας από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την στιγμή που οι ελιές εκτός της ζώνης ΠΟΠ μειονεκτούν και δεν εμφανίζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση ο φάκελος της υπό αναγνώριση Διεπαγγελματικής κρίνουμε ως  απαραίτητο πριν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, να αποσυρθεί και να υπάρξει πρόσκληση και διάλογος της κρίσιμης παραγωγικής βάσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Εκτός και αν το Υπουργείο και Εσείς προσωπικά αναλαμβάνετε την ευθύνη αλλά και τις επιπτώσεις που προκύπτουν ύστερα από την κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς να εγκρίνετε μονομερώς τη σύσταση φορέα Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε Εθνικό επίπεδο χωρίς τους εμπλεκόμενους παραγωγούς και τυποποιητές  του Ευρωπαϊκά και Εθνικά κατοχυρωμένου προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις μας, μιας και μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων δεν δύναται αυτό να επιτελείται από ένα σωματείο που έως τώρα ακολουθεί πρακτικές επιλεκτικής εκπροσώπησης. Καλούμε σε εγρήγορση τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς σε όλη την χώρα πριν είναι αργά. Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να παρέμβουν για να μην συντελεστεί η υποβάθμιση και η απαξίωση του Εθνικού παραγωγικού ιστού της χώρας που καλλιεργεί τις ονομαστές και παγκοσμίου φήμης Ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας καθώς και τις υπόλοιπες εξίσου ποιοτικές Ελληνικές βρώσιμες ελιές που επίσης θα υποστούν συνολική καθίζηση στις διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες στους παραγωγούς όλης της χώρας θα είναι ολέθριες και ήδη τα σημάδια τους είναι εμφανή σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Με εκτίμηση

Οι άνωθεν υπογράφοντες

………………………………………………

Είχε προηγηθεί το πανηγυρικού χαρακτήρα Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ  όπου ο υπουργός προφανώς βιάστηκε να καλωσορίσει την αίτηση αναγνώρισης της ΔΟΕΠΕΛ χωρίς να έχει εξετάσει αν πράγματι συντρέχει η πιο κρίσιμη προϋπόθεση, δηλαδή αυτή της αντιπροσωπευτικότητας. Μάλιστα το σχετικό Δελτίο Τύπου έπασχε και φωτογραφικά καθώς συνοδευόταν από επίσκεψη του υπουργού σε γνωστό μεγάλο ελαιοτριβείο -της Μεσσηνίας κατά σύμπτωση- παραβλέποντας ότι η επιτραπέζια ελιά έχει κάποιες διαφορές από την ελαιοποιήσιμη. Επίσης, ο υπουργός, ως έμπειρος νομικός, δεν θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν αυτό το αίτημα, εν έτει 2020, δεν συνιστά ομολογία ότι από το 2015 το αναγνωρισμένο από Ειρηνοδικείο σωματείο “ΔΟΕΠΕΛ” διέπραττε ένα είδος “αντιποίησης αρχής” εμφανιζόμενο ως “Διεπαγγελματική Οργάνωση”; (βλ. Απόρριψη ΔΟΕΠΕΛ από το ΥΠΑΑΤ)

Δύο μόλις μέρες νωρίτερα η ΔΟΕΠΕΛ είχε ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου 

ότι υπέβαλε φάκελο αναγνώρισης ως “Εθνικός Φορέας” προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά όπως π.χ.

– αν έχει εξασφαλίσει την αντιπροσωπευτικότητα, ζήτημα για το οποίο ήδη ήρθε μία (μάλλον μη αναμενόμενη) αποκαλυπτική και ηχηρή διάψευση από την Μεσσηνία, ενώ καλοί γνώστες του χώρου διαβλέπουν ότι και από άλλες κρίσιμες περιοχές, (π.χ. Λακωνία) απουσιάζουν ειδικά οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών/ελαιοπαραγωγών,

– “Εθνικός Φορέας” σημαίνει ότι τόσα χρόνια ήταν “περιφερειακός φορέας”;

Ομολογώ ότι με τα παραπάνω σχόλια παραβαίνω την υπόσχεσή μου ΠΟΠ/ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας/Καλαμών: Αυλαία,ωστόσο θα συμφωνήσετε ότι δικαιολογούμαι γιατί πράγματι έχουμε σοβαρές εξελίξεις!

…………………………………..

(upd)

Κι επειδή Τύπος αποτελεί συνήθως μια πολύ καλή καταγραφή των φανερών ή υπόγειων ρευμάτων, 24 ώρες μετά, σημειώνουμε:

– πρώτο έγραψε το  olivenews.gr με σχετική ανάλυση και τοποθέτηση (βλ. παραπάνω),

– ακολούθησε χρονικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Επιστολή κόλαφος …” ο Αλέξ. Μπίκας, agrotypos. gr,

– τον κύκλο έκλεισαν τα agro24.gr και ypaithros.gr,

– αντιθέτως η είδηση της επιστολής των Μεσσήνιων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, “πνίγηκε” από τον Γιάννη Πανάγο (agronews.gr),τον οποίο στο παρελθόν έχω χαρακτηρίσει σαν “ΔΟΕΠΕΛικότερο της ΔΟΕΠΕΛ και ΠΕΜΕΤικότερο της ΠΕΜΕΤΕ”. Επίσης και από την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά εκεί υπάρχουν και κορυφαία στελέχη όπως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου με ενεργό ρόλο στην ΔΟΕΠΕΛ. Όσο για τον  Costas Vasilopoulos,αν πραγματικά υπάρχει αυτός ο άνθρωπος, θα στείλει καμιά ανταπόκριση στους  Νεοϋορκέζικους oliveoiltimes αφού πρώτα γράψουν κάτι οι συνήθεις πηγές του, δηλαδή το  agronews.gr και το  site που αδυνατώ να θυμηθώ από το Αγρίνιο, με κανένα μήνα καθυστέρηση, όπως συνέβη και με τον πρόσφατο καύσωνα.

Β.Ζ.