Στα ύψη η ελιά Καλαμάτας

0

image

Περί τα 2 ευρώ το κιλό για τον τεμαχισμό 200 κινείται η ελιά Καλαμάτας, σε μια χρονιά που το προϊόν έχει έλλειψη ενώ η ζήτηση είναι αμείωτη και προστίθενται νέες αγορές στις υπάρχουσες. Η τιμή των 2 ευρώ για το 200άρι, τεμαχισμό πάνω στον οποίο «κτίζονται» όλες οι υπόλοιπες τιμές με συν/πλην 10 λεπτά το κιλό για κάθε διαβάθμιση εάν έχει λιγότερα ή περισσότερα τεμάχια κατά κιλό, είναι τιμή στην οποία δεν γίνονται εύκολα πράξεις με τον παραγωγό, διότι είναι κατόπιν δύσκολη η πώληση, ιδίως στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, πολλοί τυποποιητές και εξαγωγείς πληρώνουν τέτοιες ή παραπλήσιες τιμές, προκειμένου να μη χάσουν καλούς πελάτες.

Από την άλλη, πολλοί παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί και δεν πωλούν, στάση που τηρούν εδώ και καιρό ελπίζοντας σε άνοδο, που ήλθε και σε περαιτέρω άνοδο, που προσδοκούν. Σημειώνεται ότι η σεζόν φέτος άνοιξε με 1,20 ευρώ το κιλό, προ διμήνου περίπου ήταν στο 1,50 και τώρα η τιμή παραγωγού για το 200άρι αγγίζει τα 2 ευρώ το κιλό.

Γνώστες του κλάδου φοβούνται μήπως συμβεί και σ’ αυτή την περίπτωση ό,τι έγινε το 2006/06 με το ελαιόλαδο, που ξεπέρασε τα 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, για να κατρακυλήσει στη συνέχεια στα σημερινά επίπεδα. Και τότε οι παραγωγοί δεν πωλούσαν, ελπίζοντας σε περαιτέρω άνοδο (πόσες φορές άκουσε ο γράφων το περίφημο «θα πάει 5 ευρώ»…), κάτι που η αγορά δεν συγχώρησε απαιτώντας ομαλό εφοδιασμό. Η σοδειά φέτος λόγω καιρικών συνθηκών δεν έπιασε πανελλαδικά τους 40.000 τόνους που αναμένονταν, καθώς υπολείπεται αυτού του επιπέδου κατά 10.000 τόνους περίπου. Η ζήτηση όμως για την πλέον εύγευστη ελιά παγκοσμίως παραμένει υψηλή.