ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας: κανένα αίτημα επέκτασης ή ακύρωσης

0

Δεν αναφέρει τι θα κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα στις όμορες περιοχές με τη Μεσσηνία, ήτοι Λακωνία, Άστρος Κυνουρίας και νότια Ηλεία. Επίσης, δεν αναφέρει τις προθέσεις του σε περίπτωση που η ΠΕΜΕΤΕ (τυποποιητές-εξαγωγείς ελιάς) ζητήσει την ακύρωση του ΠΟΠ, όπως έχει απειλήσει να το κάνει, εάν η επέκταση δεν φτάσει μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα.

Η απάντησή του εδράζεται προφανώς στο σκεπτικό «ας υποβληθεί πρώτα το όποιο αίτημα, θα το εξετάσουμε και θα δούμε τι θα πράξουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου, που υπεβλήθη σε συνέχεια ρεπορτάζ του olivenews.gr στο οποίο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Νέλος Γεωργούδης έθετε το δίλημμα «επέκταση του ΠΟΠ μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα ή ζητούμε την ακύρωσή του», ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει μεταξύ άλλων (με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου) τα ακόλουθα: «Συγκεκριμένα, για το προϊόν με την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ», δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα είτε για την τροποποίηση των προδιαγραφών του προϊόντος (από την ΕΔΟΕΕ) είτε για ακύρωση της ονομασίας (από την ΠΕΜΕΤΕ)».
Ο υπουργός τονίζει ότι «στην περίπτωση επέκτασης σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες, θα πρέπει να τεκμηριωθεί ότι οι φυσικοί και ανθρώπινοι εγγενείς παράγοντες και στην υπό επέκταση ζώνη, είναι παρόμοιοι με την υφιστάμενη γεωγραφική περιοχή του προϊόντος με την καταχωρισμένη ονομασία, ώστε να προσδίδεται μια ιδιαιτερότητα στο προϊόν, ίδια με αυτή της "Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ".
Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρεται στη διαδικασία των αιτημάτων τροποποίησης ή ακύρωσης ενός ΠΟΠ, που περιλαμβάνουν διαδικασία ενστάσεων.
Σχετικά με την προστασία των ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο υπουργός επισημαίνει πως «το κοινοτικό καθεστώς προστασίας ισχύει σε όλα τα Κράτη Μέλη της EE και σε εκείνες τις Τρίτες Χώρες, με τις οποίες η EE έχει συνάψει σχετική Συμφωνία Προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Σημειώνεται δε ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψη Συμφωνιών προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της EE με τρίτες χώρες για σύναψη Συμφωνιών, το ΥΠΑΑΤ επιδιώκει τη συμπερίληψη του συνόλου ή του μεγαλύτερου αριθμού ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στους σχετικούς καταλόγους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για σύναψη σχετικών Συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε. με χώρες όπως Μαλαισία, Ινδία, Κολομβία – Περού, χώρες Λατινικής Αμερικής, στις προτεινόμενες από ελληνικής πλευράς ονομασίες περιλαμβάνεται και η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ενώ ήδη η ονομασία συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους των Συμφωνιών για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων που έχει συνάψει η EE με χώρες όπως η Κορέα, η Ελβετία κλπ.». Δηλαδή, στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής, η ελιά Καλαμάτας είναι ακόμη απροστάτευτη…