Πανελλαδική ΠΟΠ ή ΠΓΕ επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας

0

Αναφερόμενοι στο δελτίο τύπου της ΕΔΟΕΕ για το παραπάνω θέμα θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

1. Η ελιά Καλαμάτας είναι η πιο γνωστή ελληνική φυσική ελιά και εξάγεται με αυτό το όνομα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολύ πριν κατοχυρωθεί η ονομασία ΠΟΠ Καλαμάτας από την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας. Είναι λοιπόν ένα δυναμικό ελληνικό προϊόν εφάμιλλο με την Ελληνική Φέτα η οποία έχει αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ Φέτα σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος.

2. Είναι τουλάχιστον λυπηρό η ΕΔΟΕΕ να στηρίζει απροκάλυπτα τους ελαιοπαραγωγούς της «Λακωνίας» και να αφήνει στην τύχη τους, τους υπόλοιπους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας που παράγουν ελιές Καλαμών. Όπως παραδέχεται και η ίδια η ΕΔΟΕΕ οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί παράγουν το 60% της ποσότητας.

3. Όσον αφορά το ίδιο το ΠΟΠ Καλαμάτας που έχει ήδη κατοχυρωθεί από την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, το μόνο πλεονέκτημα που έχουν οι ελιές καλαμών από εκεί είναι το όνομα της πόλης Καλαμάτας. Ποιοτικά οι ελιές καλαμών Μεσσηνίας και Λακωνίας ουδόλως διαφέρουν από τις ελιές καλαμών Αγρινίου, Μεσολογγίου και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδος, και αν λάβουμε υπ’ όψη την κλιματική αλλαγή που είναι γεγονός οι ελιές Μεσσηνίας – Λακωνίας θα βγαίνουν όλο και πιο ψιλές λόγω ξηρασίας, ενώ οι πιο βορινές θα βγαίνουν πιο χονδρές (πιο εμπορεύσιμες).

4. Τέλος επαναλαμβάνουμε η ελιά Καλαμάτας είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που παράγει ακόμη η ΕΛΛΑΔΑ και που είναι παγκοσμίως γνωστή. Είναι κρίμα να της δώσουμε μία χαριστική βολή, διότι έτσι θα δίνουμε χαριστική βολή σε ένα προϊόν της ΕΛΛΑΔΑΣ, της χώρας μας που περνά δύσκολες στιγμές.

5. Η θέση μας είναι ή να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτας πανελλαδικά ή να μετατραπεί σε ΠΓΕ Καλαμάτας πανελλαδικό.