Όλοι ευχαριστημένοι στην επιτραπέζια ελιά

0

Καθώς στην Ελλάδα η ελαιοκομική περίοδος 2014/15 προχωρά, στις επιτραπέζιες ελιές διαμορφώνεται μια μάλλον σπάνια εικόνα. Ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές, πωλητές, εξαγωγείς, όλοι είναι ευχαριστημένοι από το μέγεθος της παραγωγής και την ποιότητα, σε συνδυασμό με το ύψος των τιμών. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά είναι πολύ λίγες, όπως π.χ. η Θάσος, η Σαμοθράκη, που έχουν πληγεί απο έντονη δακοπροσβολή.

Όλοι (σχεδόν) λοιπόν δικαιούνται κάποια μικρά χαμόγελα μετά την καταστροφική περυσινή χρονιά (όπως και στο ελαιόλαδο). Το ερώτημα είναι αν οι καλές φετινές εξελίξεις αρκούν για να ισοφαρίσουν τις περυσινές ζημιές.

Αναλυτικά, για κάθε κατηγορία ελιών και περιοχή, η εικόνα μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Χαλκιδικής

Είναι η πιο πρώιμη ποικιλία, που πάντοτε «ανοίγει το χορό». Εφέτος η συνολική παραγωγή ξεπέρασε τις προβλέψεις και έφθασε τις 100-120.000 τόνους, εκ των οποίων οι 70-75.000 τόνοι στην Χαλκιδική και οι υπόλοιποι διάσπαρτοι, κυρίως στην περιοχή της Καβάλας.

imageΗ συγκομιδή έχει ήδη ολοκληρωθεί και ευτυχώς πρόλαβε την έντονη δακοπροσβολή που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβρη με καταστροφικά αποτελέσματα σε περιοχές όπως η Θάσος.
Οι βροχές είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναλογία των μεγάλων (χονδρών) μεγεθών που έφτασαν το 75-80%, σε βάρος των μικρών (ψιλών) μεγεθών.

Τελικά οι τιμές παραγωγού για το νωπό προϊόν, για τα μεν χονδρά μεγέθη (τεμάχια 100-110/κιλό) διαμορφωθήκαν στα 1,10 ευρώ/κιλό , ενώ για τα ψιλά μεγέθη (τεμάχια 180-200/κιλό) στα 0,50 ευρώ/κιλό.

Καθώς η συγκομιδή έχει τελειώσει, όσα από τα ψιλά μεγέθη για διάφορους λόγους δεν ακολουθούν τη μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, αυτά οδηγούνται στο ελαιοτριβείο για παραγωγή ελαιολάδου. Οι εμπορικές τιμές του ελαιολάδου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές – περί τα 3,00 ευρώ /κιλό – ιδίως μάλιστα αν λάβουμε υπ’ όψη ότι επειδή πρόκειται για πρώιμη συγκομιδή, οι αποδόσεις σε ελαιοπεριεκτικότητα είναι συνήθως 15% (1:6,5) ή και ακόμη πιο χαμηλές.

Κονσερβολιά (Αμφίσσης)

Η συγκομιδή της νωπής πράσινης έχει ολοκληρωθεί ομαλά με ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητες.

imageΓια το επικρατέστερο μέγεθος, τα 200 τεμάχια/κιλό, το μεν εμπόριο αγοράζει από τους ελαιοπαραγωγούς με περίπου 0,50 ευρώ/κιλό ενώ η Ένωση Συνεταιρισμών Στυλίδας προσφέρει λίγο υψηλότερη τιμή στα 0,55 ευρώ/κιλό.

Σε αντίθεση με το νωπό πράσινο προϊόν, οι μαύρες φυσικής ωρίμανσης αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα γιατί η υπάρχουσα προσφορά, από άποψη ποσότητας και ποιότητας, δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση που εκδηλώνεται.

Οι τιμές της φυσικής μαύρης βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης του 1,10-1,30 ευρώ/κιλό, με την Ένωση Συνεταιρισμών Στυλίδας να προσφέρει έως και 1,50 ευρώ/κιλό για το επικρατούν μέγεθος των 110 τεμαχίων /κιλό.

Καλαμών

Αποτελεί την πιο όψιμη ποικιλία, που τώρα αρχίζει η συγκομιδή της.

imageΟι εκτιμήσεις συγκλίνουν για μια παραγωγή ύψους 40-45.000 τόνων. Οι τιμές σήμερα, για το μέγεθος των 200 τεμαχίων/κιλό, κυμαίνονται μεταξύ 1,00-1,10 ευρώ/κιλό. Για τους παραγωγούς πάντοτε υπάρχει το δίλημμα: να πουλήσουν τώρα νωπό προϊόν σε αυτές τις τιμές ή να το βάλουν στις κάδες περιμένοντας άνοδο των τιμών; Η απάντηση ποτέ δεν είναι μια και σταθερή, κάθε χρόνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Την περυσινή χρονιά της μεγάλης έλλειψης οι τιμές έφτασαν έως και 1,70 ευρώ/κιλό για να υποχωρήσουν ελαφρά στα 1,50 ευρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, όπου αυτή την εποχή φεύγουν τα τελευταία αποθέματα, και μάλιστα στο μάξιμουμ των περυσινών τιμών. Πάντως, αν παρακάμψουμε την περυσινή εξαίρεση, εφέτος, ποσότητες και τιμές «προσγειώνονται» στα φυσιολογικά επίπεδα της προπέρσινης χρονιάς 2012/13.