Οι επιτραπέζιες ελιές είναι σε καλό δρόμο

0

Αν και πολλοί συχνά τα συγχέουν, ωστόσο το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά αποτελούν δυο διαφορετικά προϊόντα και αγορές όπως θα δείξει και η εσοδεία 2011/12.

Η αρχή έγινε με την πράσινη Χαλκιδικής. Είναι μια κακή χρονιά και μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη, από άποψη όγκου παραγωγής που υπολογίζεται στους 40-45 χιλ. τόνους δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ μιας μέγιστης απόδοσης. Ωστόσο, το προϊόν έχει ζήτηση για τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και οι τιμές του φρέσκου προϊόντος ανέβηκαν από 0,85 στο 1,05 €/κιλό εφέτος. Αντίστοιχα, η τιμή του προϊόντος μετά από την πρώτη μεταποίηση του παραγωγού ανέβηκε από 1,05 σε 1,35 €/κιλό.

Παρόμοια η εικόνα με την κονσερβοελιά Φθιώτιδας, όπου η μείωση της παραγωγής οδήγησε σε αύξηση της τιμής από 0,60 σε 0,80 €/κιλό για το μέγεθος των 200 τεμαχίων, μετά από πρωτοβουλία και εξαγγελία της ΕΕΣ Στυλίδας.

Επίσης, μειωμένη είναι η παραγωγή της πράσινης στην περιοχή της Λοκρίδας και οι
Λιβανάτες αισιοδοξούν για τις δικές τους Καλαμών.

Αυξημένη η παραγωγή, έστω και αν επλήγη από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, καταγράφεται στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα), με τις τιμές για τις πράσινες να προσαρμόζονται στα επίπεδα της Φθιώτιδας.

Είναι θετικό ότι στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Στυλίδας, φέτος τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία μεταξύ παραγωγών, συνεταιρισμών και ιδιωτικού τομέα (έμποροι και μεταποιητές) ως προς τα επίπεδα τιμών, με αποτέλεσμα το προϊόν να φεύγει ομαλά. Μελανό σημείο αποτελούν τα οικονομικά προβλήματα όσων επιχειρήσεων δημιουργούν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της Καλαμών καθώς και της Αμφίσσης, των οποίων η παραγωγή εκτιμάται καλή αλλά όψιμη.

1 ΣΧΟΛΙΟ