Νευρικότητα αλλά και ισορροπία στις Καλαμών

0

image
Στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών η συγκομιδή ολοκληρώθηκε (το προϊόν μπήκε στην άρμη) και η αγορά ισορροπεί παρά τα προβλήματα.

Όπως γράφαμε στις 23/1/2014 [Καλό το ξεκίνημα της Καλαμών] οι τιμές ισορροπούν σε ικανοποιητικά επίπεδα με δεδομένη τη μείωση της φετινής παραγωγής.

Επικρατούν τιμές 1,50-1,60 ευρώ για τα 200 τεμάχια (Λακωνία), αν και αναφέρονται μικρές διαφοροποιήσεις προς τα κάτω (Μεσολόγγι), ή προς τα πάνω (Λιβανάτες).

Πρόκειται για μια εσοδεία μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, περίπου από -10% σε Λακωνία έως -20% σε Αιτωλοακαρνανία, αν και παράγοντες της αγοράς την υπολογίζουν γενικώς σε -30%. Τα περυσινά αποθέματα (3-4 χιλ. τόνοι) εφοδίασαν μέχρι τώρα τις μονάδες μεταποίησης επιτρέποντας τη συγκράτηση των αυξητικών τάσεων των τιμών στα επίπεδα του 25-30%.

Οι ανοδικές αυτές τάσεις προκαλούν νευρικότητα, καθώς οι μεν παραγωγοί παραμένουν επιφυλακτικοί προσδοκώντας περαιτέρω άνοδο αργότερα την άνοιξη, ενώ οι μεταποιητές φοβούνται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ζήτηση (κατανάλωση) δεν θα μπορέσει να  απορροφήσει νέες αυξήσεις

Ένας άλλος παράγων που εφέτος ενισχύει τη ζήτηση για τις Καλαμών είναι η δραματική μείωση της παραγωγής σε πράσινη Χαλκιδικής και σε Κονσερβολιά με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ζήτηση, άρα και οι τιμές της Καλαμών που καλείται να υποκαταστήσει τη μαύρη κονερβολιά.

Η επιτραπέζια ελιά και ιδίως η Καλαμών, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Γι'αυτό και το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργεί ανησυχίες στους εξαγωγείς που προσδοκούν σε γρήγορη επαναφορά της ζήτησης στα συνήθη επίπεδα.