Μεσσηνία: μέχρι τέλη Φλεβάρη το λιομάζωμα

0

Πηγή: eleftheriaonline.gr via agro24.gr

Στα 3,50 με 3,60 ευρώ είναι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία. Στο ΠΟΠ, που όμως δεν αγοράζονται μεγάλες ποσότητες, η τιμή είναι 20 λεπτά παραπάνω, στα 3,70 με 3,80 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η σταθερότητα της τιμής του ελαιολάδου στο φουλ της παραγωγής -έχει μείνει σταθερή στα 3,5 ευρώ- και κάνουν λόγο για καλές προοπτικές το επόμενο διάστημα.

Επιβεβαιώνεται η πολύ καλή φετινή ποιότητα της παραγωγής στα 2 με 3 δέκατα, ενώ στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την παρατεταμένη ανομβρία οι αποδόσεις στην ελαιοποίηση είναι χαμηλές, μέχρι και 40% μειωμένες.

Ενα ακόμα ξεχωριστό στοιχείο είναι ότι σε όψιμες περιοχές του νομού, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λόγω των βροχών που πήγαν πιο πίσω την έναρξη και της έλλειψης εργατικών χεριών που δεν επιτρέπει γρήγορους ρυθμούς στη συγκομιδή. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια και θα αναδειχθεί σε μείζονα παράγοντα για την ελαιοκαλλιέργεια.
    Δεν είναι δυνατόν 350-400 αλλοδαποί εργάτες με εμπειρία στην ελαιοσυλλογή και άδεια τρίμηνης παραμονής, να μαζέψουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους τα 10.8 εκατομμύρια δένδρα της Μεσσηνίας μέσα σε 30-40 ημέρες που επιτρεπει ο καιρός και ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού.