Μάχη για επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

0

Την ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα όσον αφορά στη βρώσιμη ελιά ζητεί η ΠΕΜΕΤΕ, η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, διά στόματος του προέδρου της Νέλου Γεωργούδη! Την πρόταση-σοκ κατέστησε γνωστή τηλεφωνικώς ο κ. Γεωργούδης στον γράφοντα, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την καθιέρωση πανελλήνιου ΠΟΠ Καλαμάτα για τη βρώσιμη ελιά ποικιλίας Καλαμών, που θα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την παραγωγή του προϊόντος, από τη νοητή γραμμή Φθιώτιδα – Αιτωλοακαρνανία και νοτιότερα.
Με την αποκάλυψη αυτού του διλήμματος, η ΠΕΜΕΤΕ καταδεικνύει την αντίθεσή της στο αίτημα επέκτασης σε όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα προϊόντα της Ελλάδας παγκοσμίως, αλλά και την απειλή που ελλοχεύει για το ΠΟΠ το οποίο έχει καθιερωθεί εντός των ορίων της Μεσσηνίας.
Όσα, δε, είπε ο κ. Γεωργούδης στο γράφοντα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες μας περί σοβαρής διαστάσεως απόψεων, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη συγκατάθεση του δικαιούχου της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για τη βρώσιμη ελιά που είναι η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) ανέθεσε σε εταιρεία την εκπόνηση μελέτης για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας, της νότιας Ηλείας και του Άστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία. Η μελέτη αυτή δεν έχει παραδοθεί ακόμη και οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι σε σχετική με το θέμα σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, οι διαφωνίες ήταν εντονότατες.

ΠΡΟΚΟΒΑΚΗΣ: ΟΝΤΩΣ
ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ Η ΠΕΜΕΤΕ

Η Λακωνία παράγει μεγάλες ποσότητες ελιάς ποικιλίας Καλαμών και θα ήθελε πολύ να ονομάζεται η παραγωγή της ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα. Για το λόγο αυτό, η ΕΑΣ Λακωνίας χρηματοδοτεί την προαναφερθείσα μελέτη επέκτασης του ΠΟΠ από τη Μεσσηνία στη νότια Πελοπόννησο πρακτικά. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του γράφοντος για διαφωνία της ΠΕΜΕΤΕ στη σύσκεψη στο υπουργείο, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου. «Οι διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν από την ΠΕΜΕΤΕ, δεν είναι τωρινό το θέμα. Έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση του θέματος επί 3ετία – 4ετία», ανέφερε ο κ. Προκοβάκης.
Προσέθεσε μάλιστα ότι το 2008 η ΠΕΜΕΤΕ έκανε παρέμβαση στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, ο κ. Κοντός τη δέχθηκε, ανέθεσε το θέμα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «το Πανεπιστήμιο έκανε 2 χρόνια να απαντήσει και είπε ότι πανελλήνιο ΠΟΠ δε γίνεται», όπως μας είπε ο Ν. Προκοβάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι «θα μπορούσε, αν δεν είχε χαθεί χρόνος, να έχει τελεσιδικήσει το θέμα στην Ευρώπη, θετικά ή αρνητικά».

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΦΑΚΕΛΟ ΓΙΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ, ΝΟΤ. ΗΛΕΙΑ, ΚΥΝΟΥΡΙΑ

«Η ΕΔΟΕΕ είχε αναθέσει τη μελέτη, ενώ πληρώνει η ΕΑΣ Λακωνίας, στη Foodstandard (η απόφαση της ΕΔΟΕΕ ήταν ομόφωνη, συμφωνούσης και της ΠΕΜΕΤΕ για την ανάθεση προ 2,5 χρόνων περίπου). Θα κατατεθεί εντός του επομένου 10ημέρου ο φάκελος, για επέκταση στη Λακωνία, τη νότια Ηλεία και την Κυνουρία», μας είπε ο Νίκος Προκοβάκης. Η νέα ζώνη – εφόσον εγκριθεί – θα δώσει μια κρίσιμη μάζα προϊόντος που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 40% της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ήτοι περί τους 16.000 τόνους σε σύνολο 40.000 τόνων μεσοσταθμικά. Ο κ. Προκοβάκης προσέθεσε πως η κατάθεση του φακέλου «δεν εμποδίζει την ΠΕΜΕΤΕ και τους παραγωγούς να κάνουν ενστάσεις και να αποδείξουν ότι είναι ίδιο το προϊόν, οπότε να ζητήσουν την επέκταση και εκεί». Τόνισε μάλιστα ότι η ΠΕΜΕΤΕ στην προαναφερθείσα σύσκεψη «ζήταγε ή πανελλαδικό ΠΟΠ ή κατάργηση του ΠΟΠ». Η άποψη του προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας είναι ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν απεριόριστα το όνομα Καλαμάτα Έλληνες και ξένοι.

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Στην προαναφερθείσα σύσκεψη, εκπροσώπησαν την ΕΑΣ Μεσσηνίας ο πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ Κώστας Κατσούλης, το μέλος του Γιώργος Λαζόγιαννης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Νίκος Σαρδέλης. Ο κ. Κατσούλης, μιλώντας στο γράφοντα, επαναβεβαίωσε την έγκριση της ΕΑΣ Μεσσηνίας για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας από τη Μεσσηνία στη νότια Ηλεία, στην περιοχή του Άστρους και στη Λακωνία. Σημείωσε μάλιστα ότι «η ΕΑΣ Μεσσηνίας και η ΕΑΣ Λακωνίας επιμένουν σ’ αυτό, στα γεωγραφικά όρια που είπαμε. Πανελλαδικό ΠΟΠ κατά τη γνώμη μου δε γίνεται. Άλλο η ποικιλία Καλαμών, άλλο το ΠΟΠ Καλαμάτα».

ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ: ΗΜΑΣΤΑΝ
ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΠ

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Νέλος Γεωργούδης, που απάντησε στα ερωτήματά μας, μας είπε ότι η προσπάθεια επέκτασης της ζώνης της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ «ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια περίπου όταν με πρόταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς και τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως του δικαιούχου, της ΕΑΣ Μεσσηνίας ξεκίνησε να γίνει μια μελέτη για τους όμορους νομούς, Λακωνία, νότια Ηλεία και ένα κομμάτι της Αρκαδίας, να περιληφθούν στην ευρύτερη περιοχή. Να σας πω ποια ήταν η θέση μας και πώς έχει μεταβληθεί σήμερα. (…) Εμείς ήμασταν υπέρ ενός εθνικού ΠΟΠ προϊόντος. Όταν λέμε εθνικό τι εννοούμε, εννοούμε στην ουσία από Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία και νοτιότερα. Για ποιο λόγο; Γιατί θέλουμε να καλυφθεί εμπορικά το 90% της ελληνικής παραγωγής, να μην πω το 95%, στις διεθνείς αγορές, γιατί το προϊόν πάει 90% εξαγωγή και να μην έχουμε τον ελληνο-ελληνικό πόλεμο και να μπορέσουμε να κρατήσουμε μία θέση εναντίον του Τούρκου, του Αιγύπτιου ή του Νοτιοαμερικάνου, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτός Ευρώπης «βαφτίζει» τις ελιές κατά κόρον Kalamata olives. Βεβαίως, εκείνη την περίοδο, πριν από 2,5 χρόνια, επικράτησε η άποψη ότι να δούμε πρώτα τους όμορους νομούς και μετά να δούμε για το επόμενο στάδιο. Δεν σας κρύβω ότι εκείνη την περίοδο, που ήταν κατά πλειοψηφία η απόφαση (σ.σ. στη Διεπαγγελματική) υπήρξε η αντίδραση της Ελαιουργικής, η οποία σε συνεργασία με τις Λιβανάτες, την Αταλάντη, το Μεσολόγγι, τις Ροβιές και το Πήλιο και εγγράφως είχαν διατυπώσει την άποψη ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε για εθνικό ΠΟΠ».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ
ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ…

Η θέση της ΠΕΜΕΤΕ ποια είναι σήμερα; Ο κ. Γεωργούδης μας είπε πως «σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια, η μελέτη αυτή – όσο ξέρω – δεν έχει ολοκληρωθεί. Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους 6 με 12 μήνες εμπορικά έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα τεράστια προβλήματα σε ορισμένες περιοχές». Ο κ. Γεωργούδης έκανε λόγο για προβλήματα στην εξαγωγή του προϊόντος και διευκρίνισε: «Κύριε Κοντοθανάση, να μην κρυβόμαστε, όλοι οι Έλληνες εξαγωγείς του προϊόντος είμαστε παράνομοι σήμερα. Γιατί; Όπως ισχύει σήμερα η κατοχύρωση του προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, έχει τόσα λάθη ο φάκελος, αυτός που ισχύει σήμερα, που ακόμα και οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας είναι κι αυτές σε παρανομία. Δε σας κρύβω ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να απενταχθούν από το προϊόν ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν να είναι σύννομες».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο πρόεδρος Νέλος Γεωργούδης εξήγησε ότι «όπως ισχύει σήμερα ο φάκελος του προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας υπάρχουν παράμετροι μέσα στο φάκελο βάσει των οποίων δεν μπορεί το προϊόν το οποίο εξάγεται και απ’ τη Μεσσηνία να έχει την ονομασία και το σήμα ΠΟΠ. Δηλαδή, η εκπυρηνωμένη ελιά δεν προβλέπεται να έχει ΠΟΠ. Σήμερα το εκπυρηνωμένο είναι για την εξαγωγή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 50% και πάνω απ’ την εξαγωγή του προϊόντος».
«Κι αυτό δηλαδή είναι μετέωρο» παρετήρησε ο γράφων και ο κ. Γεωργούδης συμφώνησε. Προσέθεσε μάλιστα ότι «το προϊόν το οποίο είναι παστεριωμένο, δηλαδή αυτό που φεύγει σε βάζο κ.λπ. και το οποίο έχει κάποιες προδιαγραφές η άλμη του να είναι χαμηλή κ.λπ. δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΟΠ, βάσει του φακέλου που έχει κατατεθεί». Το ίδιο συμβαίνει και για το προϊόν το οποίο έχει ξίδι.

Η ΠΕΜΕΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ
ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΠ

Ο Ν. Γεωργούδης τόνισε ότι «και λόγω των εμπορικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 6 με 12 μήνες, η θέση της ΠΕΜΕΤΕ έχει μεταβληθεί στο εξής: η ΠΕΜΕΤΕ λόγω των προβλημάτων σήμερα τάσσεται υπέρ της ακύρωσης της ονομασίας του προϊόντος ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας»!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΠ

Εναλλακτική λύση ο κ. Γεωργούδης θεωρεί το εθνικό ΠΟΠ, που θα περιλαμβάνει και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, μαζί φυσικά με τη ζώνη καλλιέργειας στο νότο, εκτιμώντας πως «ίσως τελικά, εμπορικά για την Ελλάδα να ήταν η καλύτερη λύση».

ΟΧΙ ΣΤΙΣ
ΟΜΟΡΕΣ

Ο γράφων έθεσε το ερώτημα: «Δηλαδή, εσείς στην ουσία δεν αποδέχεστε την προσπάθεια επέκτασης του ΠΟΠ στις όμορες περιοχές» και ο κ. Γεωργούδης απάντησε: «Βεβαίως όχι», προσθέτοντας ότι «αποδείχτηκε μετά απ’ τα 2,5 αυτά χρόνια ότι κυρίως η Λακωνία, για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ότι προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ας πούμε την καλή προαίρεση και της ΠΕΜΕΤΕ και άλλων οι οποίοι ενδιαφέρονται για το προϊόν, για όφελος δικό της».
Ο γράφων έκανε και την τελική ερώτηση: «Κι άμα, ας πούμε, καταργηθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα, πώς θα λέγεται;». Η απάντηση του προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ ήταν η εξής: «Η ονομασία του μπορεί κάλλιστα να λέγεται ελληνική ελιά Καλαμάτας».
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προαναφερθείσες αντίθετες απόψεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για ένα κακό μέλλον όσον αφορά σ’ ένα υπέροχο προϊόν. Βεβαίως, η ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα είναι κάτι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό και η ΠΕΜΕΤΕ προτείνει και την εναλλακτική λύση που κατ’ ουσίαν την ενδιαφέρει: ΠΟΠ για όλη την παραγωγή από Φθιώτιδα-Αιτωλοακαρνανία και κάτω. Επομένως, όταν κατατεθεί ο φάκελος για επέκταση στις όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές, θα προκύψουν ενστάσεις. Ας ελπίσουμε ότι από αυτές δεν θα κινδυνέψει ένα παγκοσμίως ασυναγώνιστο ελληνικό διατροφικό προϊόν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Μεσολόγγι: Ο Δήμος με την μεγαλύτερη
  Παραγωγή Ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα

  Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Καλλιεργητικό πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Μεσολογγίου έχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε ελιές Καλαμών περίπου το 30% της Ελληνικής παραγωγής.
  Οι παλιοί αγρότες υποστήριζαν ότι είναι και πιο νόστιμες επειδή οι Ελαιώνες του βρέχονται από την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Αρωματίζονται από τον Ανθό του Αλατιού.
  Κι όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δεν έχουν κάνει ενέργειες για να ενταχθούν οι Ελιές Καλαμών του Μεσολογγίου στα προϊόντα ΠΟΠ αλλά ούτε και το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ να ενταχτεί στις περιοχες .
  Και αφου δεν μπορεί η πολιτεια να προωθήσει μια τοσο σημαντική παραγωγή, ας αναλαβει ο Δήμος Μεσολογγίου Και η Περιφέρεια να γίνουν οι σχετικές ενέργειες προς την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.