Λαμπρόπουλος για επέκταση ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας

0

imageΣτη Βουλή των Ελλήνων φέρνει το θέμα επέκτασης και μέχρι ποίων ορίων της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για τη βρώσιμη ελιά, το οποίο ανέδειξε το olivenews.gr, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο βουλευτής δεν μένει μόνο στο θέμα της διαμάχης αλλά ερωτά πώς θα προστατευθεί η ελληνική βρώσιμη ελιά ποικιλίας Καλαμών από «βαφτίσια» που κάνουν τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives. Θέτει δε με αυτόν τον τρόπο το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψει παγκοσμίως τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης για εκλεκτά αγροδιατροφικά προϊόντα της.
Στην ερώτηση με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που ο κ. Λαμπρόπουλος κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από την συγκατάθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ως δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά,  η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) έχει αναθέσει  την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας, της Ηλείας και της Αρκαδίας, δηλαδή της νότιας Πελοποννήσου γενικότερα.
Η Πανελλήνια  Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) όμως, με παρέμβασή της, ζητά την καθιέρωση εθνικού ΠΟΠ για την βρώσιμη ελιά, που θα συμπεριλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή βρώσιμης ελιάς από τις περιοχές των Νομών Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας  και νοτιότερα και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε να καταργηθεί !!! το ΠΟΠ Καλαμάτα.
Επειδή η ονομασία ΠΟΠ θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση  και παραγωγή, προκειμένου αυτό να μπορεί να ελεγχθεί
Επειδή οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1] Ποια η θέση του Υπουργείου για την αιτούμενη από την ΕΔΟΕΕ επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για την βρώσιμη ελιά, πέραν της Μεσσηνίας, στου όμορους νομούς;
2]  Θα απορρίψει το Υπουργείο τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ ; .
3] Πώς θα προστατευθεί η βρώσιμη ελιά Καλαμών, από τυποποιητές βρώσιμης ελιάς άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις εξαγωγές τους χρησιμοποιούν το όνομα Kalamata olives;».