Καλή για την ελιά Καλαμάτας, η νέα σοδειά

0

imageΚαλή φαίνεται πως θα είναι η επόμενη σοδειά ελιάς Καλαμάτας, του προϊόντος που αποτελεί διέξοδο για το εισόδημα των παραγωγών μπροστά στα αδιέξοδα του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, οι διαθέσιμες προς εμπορία ποσότητες στη Μεσσηνία έχουν αυξηθεί σε 2.000 με 2.500 τόνους, από 1.500 που ήταν ετησίως παλιότερα. Τα δέντρα τα έχουμε, απλώς βαριόμαστε και τις ρίχνουμε για λάδι…
Πάντοτε, οι ποσότητες της ελιάς Καλαμάτας που θα συγκομισθούν εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επικρατήσουν καθ’ όλο το διάστημα από την καρπόδεση μέχρι και τη συγκομιδή. Οι βροχές όταν πρέπει, η έλλειψη παγετών την περίοδο της ωρίμανσης και συγκομιδής, μαζί με την αποτελεσματική δακοκτονία – η ελιά Καλαμάτας είναι μεγάλη σε μέγεθος και …δίνει στόχο στο δάκο – αποτελούν κρίσιμους παράγοντες. Φέτος, η καρπόδεση ανά την Ελλάδα δείχνει καλή και, εφόσον όλα πάνε καλά, εκτιμάται πως η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 40.000 τόνους. Το κυριότερο: εάν ο καιρός ευνοήσει, θα είναι όλες οι ελιές εμπορεύσιμες γιατί θα είναι λιγότερες σε σχέση με φέτος και πιο χοντρές, σύμφωνα με καλό γνώστη της αγοράς.
Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ καλή για τους παραγωγούς, καθώς «άνοιξε» με τιμή για το 200άρι στα 1,20 ευρώ, που γρήγορα έφτασε στα 2 ευρώ το κιλό. Αυτή τη στιγμή, η τιμή παραγωγού για ένα κιλό ελιές στο βασικό τεμαχισμό των 200 είναι στα 1,90 ευρώ, διότι τώρα έχουν και φύρα.
Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή την ώρα, είναι πως η νέα εσοδεία θα ανοίξει και πάλι στα 1,20 ευρώ το κιλό για το 200άρι.