Ιταλική και Κυπριακή ελιά Καλαμάτας!

0


Νέα επεισόδια στο σήριαλ της ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας. Ενώ οι αποφάσεις του ελληνικού Υπουργείου ΑΑ&Τ πάνε και έρχονται και ανατρέπονται, η Ιταλία και η Κύπρος μπήκαν σφήνα και καταχώρισαν στο ευρωπαϊκό μητρώο την ελιά Καλαμάτας!
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή προσπαθώντας να φωτίσουμε μια υπόθεση που όσο πάει και συσκοτίζεται και περιπλέκεται [βλέπε σαν αρχή: H ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αναζητά επειγόντως λύση, 28/11/16].

Με την Υπουργική Απόφαση 3247/137252/6-12-2016 ΦΕΚ Β’, 4044, την οποία υπέγραφε ο Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, μετά από μακρές συνεννοήσεις του Γενικού Γραμματέα, Νίκου Αντώνογλου, με τις ΠΕΜΕΤΕ/ «Δ» ΟΕΠΕΛ, (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί το Υπουργείο δεν την έχει αναγνωρίσει ως Διεπαγγελματική), η ονομασία «Καλαμάτα» καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» στο Μητρώο ποικιλιών που έπρεπε να υποβάλλει έως 31/12/2016 η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος – μέλος στην Ε.Ε., για όλα τα φυτικά είδη που καλλιεργούνται (βάσει κάποιων προδιαγραφών).

Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι, σε συνδυασμό με το άρθρο 42 του βασικού κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012, ξεμπλοκάρονταν μεν οι εξαγωγές με την ονομασία «Καλαμάτα» (Kalamata olives,) αυτό άλλωστε ήταν και το αίτημα των ΠΕΜΕΤΕ/ «Δ»ΟΕΠΕΛ, όμως de facto αυτό οδηγούσε σε αποδυνάμωση/κατάργηση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, σαν μια «παράπλευρη απώλεια» [βλέπε Σκηνικό ρήξης για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, 16/12/16] [και επίσης Αναγνώριση Καλαμάτα, κατάργηση του ΠΟΠ, 20/12,16].

Επακολούθησε μια μικρή (;) αναστάτωση που οδήγησε στην άμεση παρέμβαση του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μέσω Δελτίου Τύπου (!) ανέτρεψε την απόφαση των υφισταμένων του, υφυπουργού και γενικού γραμματέα (Ελλάς το μεγαλείο σου!) [βλέπε Διασώθηκε το ΠΟΠ, παραμένει το πρόβλημα, 22/12/16], κάτι που προκάλεσε την καυστική μεν, αν και  όχι ιδιαίτερα έντονη αντίδραση των ΠΕΜΕΤΕ/ «Δ»ΟΕΠΕΛ.

Έρχεται τώρα η νέα Υπουργική Απόφαση 3401/144590, 22/12/2016 ΦΕΚ Β’ 4460, να επισημοποιήσει το Δελτίο Τύπου, ανατρέποντας την προηγούμενη υπουργική απόφαση, με ένα τροποποιημένο Μητρώο. Σε αυτό έχει αφαιρεθεί η ονομασία «Καλαμάτα», ενώ παρέμειναν τα υπόλοιπα συνώνυμα της  «Καλαμών», τα οποία άλλωστε είναι αδιάφορα για όλους. Φαινομενικά λοιπόν η ονομασία «Καλαμάτα» παραμένει δεσμευμένη μόνο για τις πολύ μικρές ποσότητες λίγων εκατοντάδων τόνων που πληρούν όλες τις προδιαγραφές του φακέλου ΠΟΠ, μπλοκάροντας την διακίνηση και εξαγωγή των χιλιάδων τόνων της ελληνικής παραγωγής από την ποικιλία «Καλαμών».

 Άρα, ξαναγυρνάμε στο αρχικό σημείο μηδέν; Όχι! Γιατί στο μεταξύ, δύο άλλες χώρες, η Ιταλία και η Κύπρος, καταχώρισαν την ονομασία «Καλαμάτα» στο Μητρώο ποικιλιών της Ε.Ε. έκαναν δηλαδή αυτό που υπαναχώρησε το ελληνικό ΥΠΑΑΤ. Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ας σημειώσουμε ότι αυτό δεν συνιστά _κατ ΄αρχήν_ κάποια παρατυπία, άλλωστε και το ελληνικό Μητρώο περιέχει πολλές ξενικές ποικιλίες.

Το τι όμως σημαίνει αυτό και τι επιπτώσεις θα έχει στην επίσημη εμπορική διακίνηση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας _λόγω του άρθρου 42 που προαναφέραμε_ κανείς σήμερα δεν έχει μια ξεκάθαρη απάντηση και μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε τις διευκρινίσεις της Κομισιόν. Πλέοντας σε αχαρτογράφητα ύδατα ας υπενθυμίσουμε ότι η μόνη ασφαλής πυξίδα θα ήταν η ΠΓΕ ελιά Καλαμάτας [αντίστοιχα με το έξτρα παρθένο της Τοσκάνης ή και άλλα πολλά εμβληματικά ΠΓΕ όπως Οι gordal και manzanilla της Σεβίλης γίνονται ΠΓΕ, 8/11/16].