Η Βραζιλία επανακάμπτει, η Ελλάδα απούσα

0

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ/IOC), η Βραζιλία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εισαγωγείς – καταναλωτές του κόσμου, ευρισκόμενη στη 2η θέση, πίσω από τις ΗΠΑ. Μετά το peak (κορυφή) των 75 χιλιάδων τόνων την περίοδο 2012/13 άρχισε η υποχώρηση έως και τους 51 χιλιάδες τόνους.

Ήδη, όμως, εφέτος τα σημάδια της επανάκαμψης είναι φανερά με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τους 60 χιλιάδες τόνους.

Διαχρονική εξέλιξη των εισαγωγών ελαιολάδου στη Βραζιλία (σε χιλιάδες τόνους).
Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC)

Παρά τις αθρόες εισαγωγές Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη χώρα του Πελέ, του Ριβάλντο, του Γκαρίντσα και πολλών άλλων μάγων της μπάλας είναι πολύ χαμηλά. Μόλις 300-400 τόνους, δηλαδή μερίδιο 0% με 1%.

Και στις επιτραπέζιες ελιές
Σημαντική αύξηση 18% παρουσιάζουν οι βραζιλιάνικες εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών ξεπερνώντας τους 114 χιλιάδες τόνους την περίοδο 2016/17. Και εδώ οι ελληνικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές με μερίδιο 0,1%, 148 τόνους όλους κι όλους.
 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κύριε Ζαμπούνη, καλώς το άρθρο σας εντοπίζει το γεγονός της απουσίας μας από ακόμη μία μεγάλη αγορά.
  Το ζητούμενο παραμένει πώς τα Ελληνικά ελαιόλαδα θα μπορέσουν να διεισδύσουν στις αγορές του κόσμου λαμβάνοντας προστιθέμενη αξία. Η ποιότητα υπάρχει και η ποσότητα παραγωγής θα μπορούσε να αυξηθεί υπο προυποθέσεις.
  Αυτό που φαντάζει αδύνατο να γίνει σήμερα είναι,
  Ο καταρακωμένος οικονομικά και σε οργανωτική αποσύνθεση κλάδος του ελαιολάδου, με διαρθρωτικές και άλλες αμαρτίες 4-5 δεκατιών πίσω, ουσιαστικά απών από τα σπουδαιότερα διεθνή fora και θεσμούς, χωρίς εθνικό πρόγραμμα, οργανωτικές υποδομές και χρηματοδότηση να το κατορθώσει από μόνος του.
  …..και οι ποιό ρομαντικοί από εμάς καταλαβαίνουμε ότι αυτό αποτελεί απλά “mission impossible” και το ζητούμενο είναι ποιός και πώς θα μπορούσε να αλλάξει θετικά, έστω στο μακρυνό μέλλον, την κατάσταση. Ουσιαστικά να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε νέους ανθρώπους από κάθε σκοπιά στον κλάδο να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο .
  Ευχαριστώ