Ευμενώς δεκτό από τον υπουργό

0

Δεν είχε δείξει τις προθέσεις του ως προς το αίτημα επέκτασης της ζώνης ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ στις όμορες της Μεσσηνίας περιοχές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, όταν απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου. Η ερώτηση, υπενθυμίζεται, είχε γίνει μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γράφοντος, στο οποίο περιλαμβανόταν δήλωση του προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ Νέλου Γεωργούδη, που ζητούσε είτε επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, είτε κατάργησή του.
Χθες, όμως, ο υπουργός δέχθηκε ευμενώς (όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις) το αίτημα για επέκταση στις όμορες περιοχές της Λακωνίας, του Άστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία και της νότιας Ηλείας (μέχρι τον Καϊάφα), που του ενεχείρισαν μαζί με τη μελέτη ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) Γιώργος Γωνιωτάκης, ο πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης με τα μέλη του ΔΣ Γιώργο Λαζόγιαννη και Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες των Οργανώσεων αυτών. Παρόντες ήταν και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δημήτρης Μελάς και Μόσχος Κορασίδης.
Σημειώνεται πως αφότου καταχωρισθεί η σχετική αίτηση, θα πρέπει να παρέλθει περίοδος 6 μηνών, εντός της οποίας είναι δυνατή η κατάθεση στο υπουργείο ενστάσεων (θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη) από όποιον διαφωνεί και εδρεύει εντός Ελλάδος.

ΚΟΝΤΕΥΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει και μια άλλη θετική είδηση: το αίτημα για την «επέκταση της ζώνης καλλιέργειας ελαιολάδου Καλαμάτας (…) εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πάρει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ας ελπίσουμε να μην κατατεθεί τελευταία στιγμή καμιά ένσταση…

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Χθες, το κτήριο του υπουργείου όπου θα έπρεπε να κατατεθεί το αίτημα τελούσε υπό κατάληψη. Για το λόγο αυτό η συνάντηση έγινε στο κτήριο της Διαχειριστικής Αρχής, στη λεωφόρο Αθηνών. Σχετικά με τη συνάντηση, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
"Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε δεκτή σήμερα την εισήγηση της μελέτης για την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα» σε όμορες περιοχές της σημερινής γεωγραφικής ζώνης, που είναι η Μεσσηνία, όπου καλλιεργείται με επιτυχία.
Η παράδοση της σχετικής μελέτης έγινε σε συνάντηση του υπουργού με τους προέδρους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, κ. Γωνιωτάκη, της ΕΑΣ Μεσσηνίας, κ. Κατσούλη και της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Προκοβάκη. Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν στον υπουργό ότι αποτελεί ομόφωνη απόφασή τους στην προσπάθειά τους να πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον για την εκλεκτή ελληνική ποικιλία και το εισόδημα των παραγωγών και όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση, την εμπορία και την προώθηση αυτού του προϊόντος ΠΟΠ σε όλο τον κόσμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Δ. Μελάς και Μ. Κορασίδης.
Η ελιά ΠΟΠ «Καλαμάτα» προστίθεται σε μια σειρά άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι και προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως."

ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΕΣ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παραδόθηκε, τεκμηριώνεται ότι η γεωγραφική ζώνη στην οποία παράγεται η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ «Καλαμάτα» επεκτείνεται και οριοθετείται, εκτός από τη Μεσσηνία, σε περιοχές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Δηλαδή, περιλαμβάνονται στη ζώνη όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας Καλαμών παράγοντας το ίδιο εξαιρετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα διακίνησης επταπλάσιας ποσότητας προϊόντος ΠΟΠ ελιά «Καλαμάτα», χωρίς προβλήματα, ικανοποιώντας την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών και των εξαγωγέων μέσα από συνθήκες διαφάνειας και πιστοποίησης που είναι αναγκαίες για την προστασία του προϊόντος.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προβούν στην άμεση προώθηση του φακέλου για την επέκταση της ζώνης ελιά ΠΟΠ «Καλαμάτα», ώστε αυτός να γίνει αποδεκτός αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη θετική γνώμη των οποίων θα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.
Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους προέδρους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς και των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας για το πνεύμα συνεργασίας και την υποστήριξή τους στο εθνικής σημασίας προϊόν. Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης: «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Η ελιά ΠΟΠ «Καλαμάτα» βρίσκεται στην κορυφή αυτών των προϊόντων. Η επέκταση της ζώνης θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας».

ΚΟΝΤΕΥΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΣΤΟ ΛΑΔΙ

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η επέκταση αυτή έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου αιτήματος για την επέκταση της ζώνης καλλιέργειας ελαιολάδου Καλαμάτας, το οποίο εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πάρει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό τετραπλασιάζεται το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Καλαμάτας με σημαντικά οφέλη, τόσο για την παραγωγή, όσο και για την εθνική μας οικονομία και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθεί η γεωργία. Το δρόμο της ποιότητας και της εξωστρέφειας».

Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους γενικούς γραμματείς, με σκοπό την υποβολή της μελέτης για την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.
Η μελέτη προτείνει την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Μεσσηνίας που μέχρι σήμερα έχει το προνόμιο τού να ονοματίζει τις ελιές της σαν ΠΟΠ Καλαμάτα, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας, του Άστρους και της Νότιας Ηλείας, με σκοπό την αποκατάσταση μίας ιστορικής αλήθειας.
Η αλήθεια είναι ότι η περίφημη αυτή ελληνική ποικιλία εξαγόταν πάντα από το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά ο κύριος όγκος παραγωγής της ήταν στις όμορες περιοχές.
Αυτό φαίνεται από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, όπου το 40% της ελληνικής παραγωγής θα είναι πιστοποιημένο σαν «ΠΟΠ Καλαμάτα».
Από πλευράς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπήρξε θετική ανταπόκριση για προώθηση του σχετικού αιτήματος».

image
Από αριστερά, ο Νίκος Προκοβάκης (Λακωνία), ο Γιώργος Γωνιωτάκης (ΕΔΟΕΕ), ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης με το αίτημα ανά χείρας, ο Κώστας Κατσούλης, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Γιώργος Λαζόγιαννης από τη Μεσσηνία