Επιστροφή στην ελιά Καλαμάτας!

0

Φυτεύουν συνέχεια ελιές Καλαμάτας. Τα τελευταία χρόνια, στο Τρίκορφο, ένα ημιορεινό χωριό της Μεσσηνίας που δίνει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ του νομού, ελάχιστοι φυτεύουν κορωνέικες ελιές για λάδι, «κάνας Αθηναίος μόνο για το λάδι της χρονιάς», όπως είπε στο γράφοντα ντόπιος που είναι δάσκαλος στο επάγγελμα, κάνει όμως και 3 τόνους ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Το επιπλέον εισόδημα είναι πολύ αξιοσημείωτο, όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τους ετεροεπαγγελματίες, τους μισθούς των οποίων έχει καταβαραθρώσει η κρίση και τα λαμβανόμενα οικονομικά μέτρα.

imageΤο ίδιο ισχύει όμως και για άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου ιδίως νέοι και συνειδητοποιημένοι παραγωγοί παύουν να επαφίενται στην …ανεμελιά της κορωνέικης (κλάδεμα μαζί με τη συγκομιδή, κάψιμο τα κλαριά, λίπασμα, κατεργασία των ζιζανίων, ψιλοκάθαρο και συγκομιδή εκ νέου, από το πλέον γενναιόδωρο δέντρο). Φυτεύουν ελιά Καλαμάτας, που έχει παραπάνω φροντίδες με ψεκασμούς χαλκούχων σκευασμάτων και δακοπροστασία, αλλά ασυγκρίτως μεγαλύτερο εισόδημα. Απομένει, για να μειώσουν το κόστος, να περάσουν στη συγκομιδή με δονητικά μηχανήματα.

Οι τιμές τους δικαιώνουν: αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία για το 200άρι της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ επικρατεί τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ το κιλό, στη Λακωνία περίπου το ίδιο, ίσως και 1,40. Για ελιές ποικιλίας Καλαμών από άλλες περιοχές, ακούγεται τιμή για το 200άρι στα 1,10 ευρώ το κιλό.
Η φετινή σοδειά είναι πολύ καλή, πανελλαδικά με περίπου 40.000 τόνους προϊόντος, τους οποίους οι παραγωγοί εν γένει συγκόμισαν καθώς ο καιρός έως τώρα ήταν ευνοϊκός.