Εμφυλιοπολεμικό σκηνικό για το ΠΟΠ της Ελιάς Καλαμάτας/ Καλαμών

0

Εμπεριστατωμένη, όπως άλλωστε και τις προηγούμενες φορές, η παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου για το φλέγον και επίκαιρο θέμα της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας:

10/03/21

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν διαχειριστές πολιτικών, που δημιούργησαν και δημιουργούν αδιέξοδα και τετελεσμένες καταστάσεις για το μέλλον, χωρίς να θωρακίσουν τους Έλληνες αγρότες και εξαγωγείς αμιγώς Ελληνικής ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ.

Είναι όλοι εκείνοι, που δεν δίστασαν να αιτηθούν την κατάργηση του εθνικού μας ΠΟΠ προϊόντος και κατέστησαν τον όρο ΚΑΛΑΜΑΤΑ ως γενικό προς χρήση από τον καθένα, προκαλώντας παγκόσμια καταναλωτική σύγχυση.

Σήμερα, οι χειρότερες προβλέψεις ισοπέδωσης τιμής αλλά και μείωσης εξαγωγών έγιναν πραγματικότητα λόγω αυτών των καταστροφικών πολιτικών, ενώ ουδείς μέχρι σήμερα παρουσίασε Σχέδιο και Όραμα για την ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ, από όσους συνομιλούν και χαράζουν Εθνική Στρατηγική για το προϊόν.

Οι ίδιοι ενέπλεξαν και πολιτικά πρόσωπα, των οποίων οι αποφάσεις, επιδείνωσαν την κατάσταση, όπως η Υ.Α. 331/20735/2018 του πρώην Υπ.Α.Α.Τ. Β. Αποστόλου που ενέταξε, δίχως να ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών τον προστατευμένο όρο (ονομασία προέλευσης) «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ». Η ενέργεια αυτή παραβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και ειδικότερα

-τον Κανονισμό 1151/12 Άρθρο 13 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (22 χρόνια μετά την κατοχύρωση του εθνικού μας προϊόντος «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996 από την Ε.Ε.), αλλά και
-τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 637/2009 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής σχετικά με την καταλληλόλητα των ονομασιών των ποικιλιών των γεωργικών φυτικών ειδών και των κηπευτικών ειδών (νέο ενοποιημένο κείμενο έκδοσης 28/8/2013) , Άρθρο 2.2 που επίσης αποκλείει την χρήση προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης ή ονομασίας προέλευσης ως ονομασία ποικιλίας σύμφωνα και με τον ανωτέρω ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1151/12 Άρθρο 13.2 (αντικατέστησε τον Καν. 510/2006 Άρθρο 13.2).

Αποτελεί δε άξιο ελέγχου με ευθύνες ποινικές το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ, μερίμνησε να εντάξει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο ποικιλιών (FRUMATIS) τον προστατευόμενο όρο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τις 06/12/2016 δυνάμει της Υ.Α 3247/137259/2016 που διήρκησε μόνο δεκατέσσερις (14) ημέρες, αφού η μετέπειτα ΥΑ 3401/144590/2016 διέγραψε τον όρο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον Εθνικό μας Κατάλογο ποικιλιών! Για την παράτυπη αυτή ενέργεια που μας εκθέτει όλους, διερωτήθηκε ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δείτε Κοινοβουλευτική Απάντηση Ε-005399-17).

Αξιοπερίεργο επίσης είναι πως και οι τρείς ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις στηρίχθηκαν στην 29/6/2016 γνωμοδότηση της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού, από την οποία όμως ΔΕΝ προκύπτει ότι υπάρχει θετική εισήγηση για την προσθήκη του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ. Επομένως η προσθήκη του συνωνύμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» συμπεριελήφθη μη νομίμως και κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 1564/1985 «η εγγραφή ποικιλίας γίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 20 του ν. 1654».

Γεγονός είναι ότι λάθος χειρισμοί, παραλείψεις, επιλεκτική εφαρμογή Ευρωπαϊκών Κανονισμών και νόμων οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την Ελληνική ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ. Αντί λοιπόν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, δικάζουμε ο ένας τον άλλον, πολλές φορές δίχως να έχουμε την πλήρη εικόνα του θέματος.

Σε συνέχεια της παρούσας, σας επιδίδω και μια επιστολή των τοπικών παραγωγικών φορέων της περιοχής μου, που αποτυπώνουν τα όσα εν συντομία απέδωσα για την στρεβλή εικόνα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών ελιάς καλαμών, των Μεσσήνιων παραγωγών του προϊόντος «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και γενικά του Εθνικού μας προϊόντος, καθώς και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει από πλευράς των φορέων και κυρίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με εκτίμηση
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος
Βουλευτής Μεσσηνίας

Επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος επισυνάπτει ένα ντοκουμέντο, την Απάντηση του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη στον Βουλευτή κ. Καραγκούνη σχετικά με την επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης της “Ελιάς Καλαμάτας” ώστε να ενταχθεί και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.

Από την άλλη όμως πλευρά σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο ήταν η επισυναπτόμενη επιστολή της ΔΟΕΠΕΛ προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε και παραξένεψε ιδιαίτερα αυτό το περί «ηθικών προεκτάσεων» (τι εννοεί ο ποιητής;). Μου θύμισε τις ανάλογου ύφους και επιχειρηματολογίας επιθέσεις των AGRENDA/AGRONEWS  κατά της υφ. ΑΑΤ κας Φωτεινής Αραμπατζή όταν “τόλμησε” (!) να αναγνωρίσει στη Βουλή ότι με τις ελιές και το ΠΟΠ Καλαμάτας υπάρχει πρόβλημα.  Όσο για τα επιχειρήματα του επισυναπτόμενου «Ενημερωτικού Σημειώματος» της ΔΟΕΠΕΛ και το βάθος τους, μάλλον περιορίζονται στο κατά συρροή πλήθος θαυμαστικών.

Η Πελοποννησιακή πλευρά οργάνωσε μια διαδικτυακή συζήτηση, την οποία όμως, δυστυχώς, περιόρισε σε ένα κλειστό ενδο-πελοποννησιακό κύκλο. Σε αυτήν μάλιστα κατατέθηκε και μια πολύ σημαντική, λόγω θεσμικού του βάρους, καταγγελία από τον κ. Περιφερειάρχη για ελιές «Καλαμών» εισαγωγής Τρίτων χωρών που κυκλοφορούν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Ο ΕΦΕΤ κινήθηκε;

Ηχηρή η σιωπή του ΥΠΑΑΤ, όμως τι να κάνει ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο οποίος όχι μόνο εκλέγεται στην άμεσα εμπλεκόμενη Αιτωλοακαρνανία, αλλά κληρονόμησε και αυτή την «καυτή πατάτα», την οποία επιμελώς απέφυγε να πιάσει στα χέρια του ο προκάτοχός του κ. Μάκης Βορίδης. Ίσως ο νυν Γενικός θα μπορούσε να δώσει μια κάποια λύση στο πρόβλημα που εν πολλοίς δημιούργησε ο εκ ΣΥΡΙΖΑ πρώην Γενικός.

Εν πάσει περιπτώσει η ημερομηνία της εκδίκασης στο Συμβούλιο Επικρατείας πλησιάζει, τα πνεύματα οξύνονται και τα ρήγματα βαθαίνουν. Επιβεβαιώνεται έτσι το χειρότερο δυνατό σενάριο του «εμφυλίου πολέμου» για τον οποίον είχα προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια όταν πρότεινα -τότε ήταν ακόμη εφικτό- το «αυγό του Κολόμβου» δηλαδή το σχεδόν Πανελλαδικό ΠΓΕ. Γιατί για τώρα δεν ξέρω αν υπάρχει λύση υπέρ του “εθνικού προϊόντος” αν δεν προϋπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και ομοψυχία.