Ελπίδα υπέρβασης για τις ενστάσεις

0

Συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την υπέρβαση του προσκόμματος που ονομάζεται «5 ενστάσεις», εμφανίστηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, όσον αφορά στην τροποποίηση των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, επομένως και στην επέκταση της ζώνης του σε όλη τη Μεσσηνία. Οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν από τη Δανία και τη Βρετανία ήδη απερρίφθησαν, γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης μετά από όσα πληροφορήθηκε σε επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις αυτές δεν υπεβλήθησαν μέσω των υπουργείων των κρατών μελών, αλλά απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, άρα απερρίφθησαν ως απαράδεκτες από νομικής πλευράς. Επίσης, έχουν υποβληθεί ενστάσεις από 3 χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αίγυπτος. Αυτές υπεβλήθησαν νομοτύπως στην Κομισιόν και θα εξεταστούν καταρχήν από αυτήν (το olivenews.gr έχει περιγράψει εκτενώς τη διαδικασία, στο πρόσφατο παρελθόν).

Ο κ. Αλευράς εκτίμησε ότι οι ενστάσεις θα προκαλέσουν μια χρονική καθυστέρηση, διότι όσα υποστηρίζονται σ’ αυτές – σημειώνεται πως, από προφορική ενημέρωση που έχει ο αντιπεριφερειάρχης, είναι όλες πανομοιότυπες! – απαντώνται από τα στοιχεία που περιλαμβάνει το αίτημα τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, επαγρυπνούμε όμως, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, κάποιοι δεν θέλουν το ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία», επεσήμανε ο κ. Αλευράς.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ενστάσεις αναμένονται όμως και για την ελιά Καλαμάτας και την τροποποίηση των προδιαγραφών αυτής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης όσον αφορά στο εκλεκτό προϊόν. Με την αίτηση ζητείται – μεταξύ άλλων – νέα διευρυμένη ζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει τη νότια Ηλεία (περιοχή Ζαχάρως), τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την περιοχή του Άστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία. Τη διάθεση της ΠΕΜΕΤΕ να υποβάλει ενστάσεις σημείωσε ο κ. Αλευράς, κάτι που έχει καταστεί σαφές από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο πρόεδρός της Νέλος Γεωργούδης είχε αποκαλύψει τις προθέσεις των τυποποιητών ελιάς μιλώντας στο olivenews.gr Οι τυποποιητές ελιάς επιδιώκουν ένα «πανελλαδικό» ΠΟΠ, που θα περιλαμβάνει και την ελιά ποικιλίας Καλαμών η οποία παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώνει την εξέταση του φακέλου και θα ακολουθήσει δίμηνη περίοδος ενστάσεων. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, πάντως, είναι αισιόδοξος και για την υπέρβαση πιθανών ενστάσεων για την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, καθώς θεωρεί πολύ καλά τεκμηριωμένο το φάκελο που έχει κατατεθεί.