Ελληνοποίηση ελιών Καλαμών Τουρκίας

0


Με αφορμή τον -μάλλον τυχαίο- εντοπισμό δύο νταλικών στην Καλαμάτα, που μετέφεραν από Τουρκία μέσω Βουλγαρίας σε Λακωνία ελιές «Καλαμών/ Καλαμάτας», έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η γνωστή ιστορία των "ελληνοποιήσεων".

Κατ’ αρχήν, να επισημάνουμε ότι ειδικά εφέτος, οι συνεχώς ανερχόμενες τιμές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας "Καλαμών / Καλαμάτας" τροφοδοτούν με  το απαραίτητο οικονομικό κίνητρο αυτές τις δόλιες πρακτικές.

Τα κάθε λογής φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο, ανθίζουν και εξαπλώνονται βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην αδυναμία ή ανικανότητα ή έλλειψη βούλησης ή αβελτηρία (ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό) της Πολιτείας (του κράτους) και των (δι)επαγγελματικών οργανώσεων των προϊόντων. Δεν αποτελούν μόνο σημερινό σημείο των καιρών, ούτε και αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Τουλάχιστον όμως σε άλλες χώρες βλέπουμε κάποιους κανόνες και λήψη μέτρων ώστε να μην είναι "ξέφραγο αμπέλι". Αντίθετα η Ελλάδα μας κάνει πρωταθλητισμό στους παγκόσμιους δείκτες διαφθοράς.

Έτσι, λοιπόν, αναρωτιόμαστε: ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ΠΕΜΕΤΕ τόσα χρόνια για να εφαρμόσουν τα μέλη της (μονάδες μεταποίησης και εμπορίας) κανόνες αυτοελέγχου, ιχνηλασιμότητας κλπ ; Για να μη θίξουμε το γνωστό θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που παραμένει –γιατί άραγε;– άλυτο επί 20 χρόνια, διευκολύνοντας αυτές ακριβώς τις αθέμιτες πρακτικές. Εδώ ισχύει το ρωμαϊκό «cui bono?» – «ποιός ωφελείται;» και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Η παράτυπα αυτοαποκαλούμενη διεπαγγελματική ΔΟΕΠΕΛ -χωρίς να έχει αναγνωρισθεί από το ΥΠΑΑΤ- το πρώτο πράγμα που ήξερε να ζητήσει ήταν να επιβληθεί υποχρεωτικός φόρος στο προϊόν, δηλαδή από τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι την τελική κατανάλωση. Για μέτρα εξυγίανσης της αγοράς δεν ακούσαμε κάτι σχετικό.

Όσο για το κράτος, από τις πολιτικές ηγεσίες μέχρι τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, εδώ θα χρειαζόμαστε πολλές σελίδες για να περιγράψουμε την τραγική κατάσταση που βρίσκεται. Να θυμίσουμε μόνο το προηγούμενο δημοσίευμα του olivenews.gr για εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών [Εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών καλά κρατούν 4/5/2017].

Όταν αρχές Ιανουαρίου έκανα τη σχετική επισήμανση για εισαγωγές,στην Διευθύντρια της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, με αντιμετώπισε με τρόπο απαξιωτικό, έως και εχθρικό, αλλά και ούτε –από ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω- έλαβε κάποια μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου των παράτυπων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων. Για το οποίο –ας σημειωθεί- παραμένει ακόμα η νομοθετική ασάφεια ως προς το σε τι ακριβώς συνίσταται η "μεταποίηση" των ελιών. Γεγονός που αφήνει πολλά παράθυρα ανοιχτά να μπαινοβγαίνουν οι επιτήδειοι και να διατρέχουν οι νταλίκες τη χώρα με "περίεργες" διαδρομές.

Ειλικρινά, βαρέθηκα και νομίζω ότι δεν έχει και νόημα, στο βαθμό τουλάχιστον που οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ελαιοπαραγωγοί, οι υγιείς επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές) και οι καταναλωτές παραμένουν σιωπηροί.
  

1 ΣΧΟΛΙΟ