Διασώθηκε το ΠΟΠ, παραμένει το πρόβλημα

0

Η ξαφνική σημερινή (χθεσινή) απόφαση του υπουργού, Ευ. Αποστόλου, ανατρέπει την προ ολίγων ημερών (3247/137259/16.12.2016) και, ναι μεν διασώζει το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αλλά τα προβλήματα εμπορίας του παραμένουν.Οπότε, μετά από μια νέα σειρά λαθών και κακών συνεννοήσεων επανερχόμαστε εκεί που βρισκόμαστε: ζητείται επειγόντως λύση.


Η χθεσινή Υπουργική Απόφαση και ανακοίνωση.

————————————-


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα θα ισχύει για την ελιά «Καλαμών»

Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Όσον αφορά δηλαδή, τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.»

————————————-

Συγγνώμη αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες αλλά θα πρέπει να κάνετε λίγο κόπο και να διαβάσετε τα τρία άρθρα
[Αναγνώριση Καλαμάτας, κατάργηση του ΠΟΠ! 20/12/2016],
[Σκηνικό ρήξης για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας 16/12/2016]
[Η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αναζητά επειγόντως λύση 28/11/2016]
που απανωτά αναρτήσαμε τις τελευταίες ημέρες και τα οποία ήταν τα μόνα _από ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω_ που με γνώση και αντικειμενικότητα φώτιζαν όλες τις πτυχές αυτής της πολύ σημαντικής αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκης υπόθεσης.

Με δύο λόγια:

image1. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα γιατί ο φάκελος του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που εγκρίθηκε από την ΕΕ το 1996 ήταν λάθος. Από την πραγματική παραγωγή, που συνεχώς επεκτείνεται γεωγραφικά και αυξήθηκε στους 50.000 (;) περίπου τόνους, μόνο λιγότεροι από 500 μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα εξ΄ αιτίας των στενών γεωγραφικών ορίων καθώς και των τεχνικών προδιαγραφών του αρχικού φακέλου.

2. Επί 20 χρόνια δεν έχει δοθεί λύση για πολλούς λόγους. Αντιμαχόμενα συμφέροντα, τοπικισμοί, απροθυμία του Υπουργείου. Έως ότου το πρόβλημα τέθηκε επιτακτικά καθώς χώρες (Ιταλία κ.ά.) άρχισαν να απαγορεύουν την εισαγωγή από την Ελλάδα της "Ελιάς Καλαμάτας" επικαλούμενες _ίσως υποκριτικά αλλά νομότυπα_ ότι παραβιάζει τον κανονισμό γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του φακέλου. Τότε άρχισε ο δικαιολογημένος μεν, καθυστερημένος δε, πανικός.

3. Οι εναλλακτικές λύσεις πάνω στο τραπέζι:

α) Μένει ως έχει και αδιαφορούμε για τους 49.500 τόνους. Μη σοβαρή.

β) Γεωγραφική επέκταση του  ΠΟΠ στους "όμορους νομούς", Λακωνίας, νότιας Ηλείας, Κυνουρίας. Αφήνει έξω ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, νότια από το νοητό τόξο Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Φθιώτιδα (Λιβανάτες). Επιχειρήθηκε το 2012 μέσω Διεπαγγελματικής ΕΔΟΕΕ και σκόνταψε για διάφορους λόγους. Η ΠΕΜΕΤΕ υπαναχώρησε, ο μελετητής που είχε αναλάβει ήρθε σε σύγκρουση με την ΕΑΣ Μεσσηνίας κατόπιν των πλαστών εγγυητικών στο πρόγραμμα των ΟΕΦ. Επανήλθε ως πρόταση πριν λίγες ημέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

γ) Πανελλαδικό ΠΟΠ, που περιλαμβάνει και υποστηρίχθηκε από τις περιοχές πέραν των "όμορων νομών", οι οποίοι όμως διαφωνούν, ενώ είναι και αδύνατον να τεκμηριωθεί το ΠΟΠ σε μια τόσο μεγάλη και ανομοιογενή περιοχή.

δ) Πλήρης κατάργηση του ΠΟΠ εφ΄όσον δεν γίνεται το πανελλαδικό. Την έχει υποστηρίξει η ΠΕΜΕΤΕ και οδηγεί σε κατάργηση κάθε προστασίας απελευθερώνοντας εξαγωγές και εισαγωγές. {ΕΡΩΤΗΣΗ΄ ΜΟΥ: Συμβαδίζει με τα προγράμματα προώθησης για τα οποία η ΠΕΜΕΤΕ επέτυχε πρόσφατα έγκριση περίπου 12 εκ. €;}

ε) Πανελλαδικό ΠΓΕ (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, έως Λιβανάτες και νότια την Πελοπόννησο), το έχω υποστηρίξει από το 2012  [Το αυγό του Κολόμβου 22/11/2012]. Η μόνη εφικτή και αποτελεσματική γιατί:
– Μπορεί να καλύψει μια τόσο μεγάλη περιοχή και είναι σύμφωνη με τον κανονισμό γιατί το ΠΓΕ βασίζεται στη φήμη (Καλαμάτα), που προφανώς διαθέτει διεθνώς,
– Συγκεντρώνει τον  μεγαλύτερο όγκο της εγχώριας παραγωγής,
– Παρέχει προστασία ισοδύναμη με το ΠΟΠ,
– Αποτελεί ένα εμπορικό εργαλείο ισοδύναμο του ΠΟΠ, γιαυτό και εμβληματικά προϊόντα όπως το λάδι της Τοσκάνης [Ο Sting καλεί τουρίστες για βοήθεια στη συγκομιδή 3/9/2014] και οι ισπανικές επιτραπέζιες ελιές [Οι gordal και manzanilla της Σεβίλης γίνονται ΠΓΕ 8/11/2016]  πιστοποιούνται ως ΠΓΕ και όχι ΠΟΠ. Τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ είναι εργαλεία μάρκετινγκ.
Ωστόσο, αυτή μου η πρόταση ποτέ δεν εξετάστηκε σοβαρά, είτε γιατί κάποιοι δεν θέλουν καμμία προστασία του προϊόντος, είτε γιατί σκοντάφτει στους τοπικισμούς, είτε και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

στ) Ελιές ποικιλίας Καλαμάτα / Kalamata olives variety, μια μεσοβέζικη λύση στο πρότυπο της ελιάς Χαλκιδικής με την οποία όμως διαφωνούσε η ΠΕΜΕΤΕ

Η θυσία του ΠΟΠ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εξαγωγών

4. Τον τελευταίο καιρό έγινε η επίμαχη κίνηση για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών αλλά και την παράλληλη κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

α. Σημείο κλειδί το άρθρο 42 του κανονισμού 1151/2012, που, υπό πρϋποθέσεις, επιτρέπει την επισήμανση προϊόντος εφ΄όσον η ονομασία του συμπίπτει με ονομασία φυτικής ποικιλίας. 

β. Στο παλιό μητρώο ποικιλιών υπήρχε η ονομασία "Καλαμών / Kalamon", όχι όμως και η "Καλαμάτα /  Kalamata". Στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ (με υπογραφή Ευ. Αποστόλου) συμπεριελήφθη η "Καλαμάτα / Kalamata" ως συνώνυμο του "Καλαμών / Kalamon", ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 που προαναφέραμε, την απελευθέρωση του εμπορίου (εξαγωγών και εισαγωγών της ελιάς Καλαμάτα) και την de facto κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας,

Για τις παραπάνω μεθοδεύσεις, απαιτήθηκε η σύμπραξη του γεν. γραμματέα και των νομικών του ΥΠΑΑΤ. Η απόφαση "πέρασε" σαν τετελεσμένο πια γεγονός και από την γενική συνέλευση της αυτοαποκαλούμενης _μια και δεν έχει αναγνωρισθεί απο το ΥΠΑΑΤ_ Διεπαγγελματικής, ΔΟΕΠΕΛ (15/12/2016), αν και το ρεπορτάζ έδειξε ότι αρκετά μέλη δεν αφέθηκαν να συνειδηποιήσουν τι ακριβώς αποφασίστηκε και ποιές θα ήταν οι πραγματικές επιπτώσεις. {ΕΡΩ΄ΤΗΣΗ: έγινε ψηφοφορία, ποιό το αποτέλεσμα;} 

Επακολούθησε επικοινωνιακός οργασμός σε ορισμένα, επιλεκτικά, ΜΜΕ με πολύ ευτυχισμένους και γεμάτους χαρά π.χ. τους προέδρους της ΔΟΕΠΕΛ, της Ένωσης Αγρινίου. Εδώ πρέπει να διευκρινήσουμε  το προφανές: η αναγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών δεν συνιστούσε καμμία προστασία γιατί αφορά στις ποικιλίες που απλώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας, γιαυτό άλλωστε εμπεριέχει πλήθος ξένων ποικιλιών και δεν αποτελεί κάποια "πνευματική ιδιοκτησία" όπως ο διεθνής κατάλογος CPVO. 

Τσίπρας, ο ανεξέλεγκτος παράγων και το 45άρι του Βαγγέλη Αποστόλου

Και ενώ φαινόταν ότι η υπόθεση είχε κλείσει προέκυψε ο αστάθμητος παράγων της επίσκεψης Τσίπρα στη Μεσσηνία. Εμείς πάντως για μια ακόμη φορά κάτι είχαμε "οσφρανθεί" γιαυτό και στο προχθεσινό άρθρο της 20/12 δίπλα στη λέξη «κατάληξη»,είχαμε κρατήσει μια επιφύλαξη βάζοντας ένα ερωτηματικό.

Ο υπουργός προφανώς κάποα στιγμή πληροφορήθηκε όλες τις επιπτώσεις της απόφασης του υφυπουργού απο την ένταξη στο εθνικό μητρώο της "Καλαμάτα / Kalamata" και τα ανακλαστικά πολιτικής αυτοσυντήρησης λειτούργησαν άμεσα γατί το τελευταίο που θάθελε είναι να πρέπει να απολογηθεί ο πρωθυπουργός γιατί το ΥΠΑΑΤ κατάργησε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα. Έτσι με μια λιτή απόφαση 45 λέξεων κατάργησε την προ ημερών απόφασή του.

Άρα;

Άρα, μετά απο ένα ακόμη γύρο κακών συνεννοήσεων και λαθεμένων μεθοδεύσεων, ξαναγυρίσαμε στο αρχικό αδιέξοδο. Το μεν ΠΟΠ διασώθηκε _προσωρινά;_ όμως οι εξαγωγές παραμένουν μπλοκαρισμένες. Έχουμε λοιπόν κατορθώσει ένα κατ΄εξοχήν εργαλείο μάρκετινγκ όπως τα ΠΟΠ/ΠΓΕ να αποτελεί εμπόδιο για την εμπορία ενός βασικού μας προϊόντος.
Μήπως μετά από 20 χρόνια ήρθε η ώρα μιας ειλικρινούς συζήτησης με διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς, όλων όσων έχουν πραγματικά συμφέροντα αλλά και γνώση και καλές προθέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης;

Ο ρόλος του Τύπου και το olivenews.gr

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω, και μάλιστα να πληθαίνουν, φαινόμενα, όπου ορισμένοι φορείς, (δι)-επαγγελματικές οργανώσεις, οι διοικήσεις και τα διευθυντικά τους στελέχη ακολουθούν μια τακτική αποκλεισμού του olivenews.gr αποφεύγοντας τον ανοικτό διάλογο, ακόμη και τη στοιχειώδη ισότιμη ενημέρωση των δραστηριοτήτων τους. Δεν έχουν καταλάβει ότι (ακόμα) διαθέτω αρκετή ικανότητα να πληροφορούμαι, γνώση για να αναλύω και θέληση για να δημοσιεύω, δηλαδή να εκπληρώνω τον ρόλο του Τύπου, όσο κι αν αυτό τους ενοχλεί ή φαίνεται "ντεμοντέ".

Δεν θα επικαλεστώ μόνο το γνωστό «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» του Ιωάννη – Ιάκωβου Μάγερ, αλλά θα συμπληρώσω με μία άλλη φράση ενός "ιερού τέρατος" της αμερικάνικης δημοσιογραφίας, που έγραφε για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους « Μείνε σταθερός στις αξίες σου και μη φοβάσαι να αφήσεις το πάθος να εμψυχώσει τη δουλειά σου και μην προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους γιατί πιθανότατα δεν θα ικανοποιήσεις κανέναν».

Γιά το θέμα αυτό, που δεν αφορά τόσο εμένα προσωπικά και το olivenews.gr, όπως και το ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ στο παρελθόν, όσο τη ¨θεσμική" λειτουργία όλων αυτών των φορέων και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν για τα "εθνικά μας προϊόντα", θα επανέλθουμε του χρόνου, νά μαστε καλά και να είσαστε και εσείς καλά.

Στο μεταξύ σας εύχομαι καλές γιορτές, με μπόλικο κρύο που κάνει καλό στις ελιές μας και ραντεβού το 2017!

———————-

Υ.Γ. Απο το agro24.gr θα δανειστώ (χωρίς σχόλια) την σημερινή ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ:


«Τα παιδία παίζει

Άφησε άναυδο τον κόσμο της επιτραπέζιας ελιάς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς) η καινοφανής και πραξικοπηματική ανταπόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγ. Αποστόλου: να πάρει πίσω (είπα – ξείπα), πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2016, την πολυσυζητημένη και συμφωνημένη ρύθμιση για την άρση των εμποδίων που ενταφιάζουν τις εξαγωγές του 1ου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας με το brand name “Kalamata olives”, να εκθέσει τον Υφυπουργό του κ. Β. Κόκκαλη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Ν. Αντώνογλου ο οποίος με υπομονή και επιμονή διαβουλεύτηκε και έδωσε την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα,

Ο Υπουργός αποδεικνύεται ότι, δεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας, ούτε για τα περισσότερα από τα 200 εκατ. ευρώ που έρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές αυτού του προϊόντος.»