Ανδαλουσία κατά της επιβολής δασμών στις ελιές της

0

Το Τοπικό Συμβούλιο Συντονισμού Γεωργίας της Ανδαλουσίας εκτιμά ότι θα χαθούν 500 έως 600 θέσεις εργασίας, λόγω της επιβολής δασμών στις ελιές από τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα θα επηρεαστεί η περιοχή της Σεβίλλης η οποία θα πρέπει να αναζητήσει άλλες διεξόδους για το 25% της ελαιοπαραγωγής. Ένα ποσοστό θα καταλήξει στο ελαιοτριβείο και το υπόλοιπο θα διοχετευθεί σε άλλες αγορές. Ο Antonio Rodriguez, επικεφαλής επιτραπέζιων ελιών για την COAG Ανδαλουσίας, αναφέρει ότι με αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαίο να αποζημιωθεί άμεσα ο κλάδος για την οικονομική ζημία. 

Η οργάνωση ASAJA εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα είναι περίπου 8% και προειδοποιεί ότι με την επιβολή δασμών θα επηρεαστεί και η πράσινη επιτραπέζια ελιά. Ο José Vázquez, υπεύθυνος για τις επιτραπέζιες ελιές στην Asaja Sevilla, φοβάται επίσης μια πτώση των τιμών που θα βλάψει τους αγρότες.

Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη (11 Ιουλίου) ότι «όλες οι πιθανές επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά στην έρευνα για τους αμερικανικούς δασμούς στις ισπανικές μαύρες ελιές, που οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν ως «αδικαιολόγητους».

Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι η Κομισιόν περιμένει να δημοσιευθεί η απόφαση –ενδεχομένως στις 24 Ιουλίου-, προκειμένου να «την αναλύσει προσεκτικά».

Από την εν λόγω έρευνα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει «όλες τις πιθανές επιλογές» ως αντίδραση σε αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Επιτροπή επιθυμεί να μελετήσει τη νομική αιτιολογία και τις τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης, πριν να αποφασίσει πώς θα πρέπει να κινηθεί.

Η ευρωπαϊκή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική αγορά βλάπτεται από τις ισπανικές «μαύρες» ελιές, υποστηρίζοντας ότι επιδοτούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, οι δασμοί 34,75% που καθορίστηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα θα είναι οριστικοί.

«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει αυτή την αμερικανική προσέγγιση και ειδικότερα τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Αυτά τα προστατευτικά μέτρα δεν δικαιολογούνται, ούτε επί της διαδικασίας, ούτε επί της ουσίας», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν επιμένει ότι οι εξαγωγές των ελιών προς τις ΗΠΑ δεν είναι επιδοτούμενες, αλλά μάλλον αποτελούν προϊόν υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα «δημοφιλές στους Αμερικανούς καταναλωτές».

Τον περασμένο μήνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε όλα τα προστατευτικά μέτρα της Ουάσιγκτον, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής υπενθύμισε ότι στόχος είναι η «προάσπιση των συμφερόντων των ελαιοπαραγωγών της ΕΕ» σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές.

Πηγή: www.andaluciacentro.com & http://sofokleous10.gr

Το olivenews.gr ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που δημοσίευσε το θέμα των δασμών:

Ο Trump τα βάζει με τις ισπανικές ελιές

Τείχος Trump στις ισπανικές ελιές (upd)

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά Trump για τις ελιές

'Απόβαση' Trump στην Ανδαλουσία

Κομισιόν κοντράρει Trump για τις ελιές

Σε αναμονή ετυμηγορίας Trump οι Ισπανοί

Το ΕΚ υπέρ ισπανικής ελιάς

Και το ελαιόλαδο στο στόχαστρο Trump;

Κι αν ο Trump χτυπήσει το ισπανικό ελαιόλαδο;