Αφήνουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια…

0

Οι ελιές Καλαμών σε snack pack από την εταιρεία Gaea του ρέκτη Άρη Κεφαλογιάννη πήγαν και στα βραβεία ΕΜΜΥ, δηλαδή τα Oscar της τηλεόρασης στις ΗΠΑ.

Καταρχήν, η Μεσσηνία έχει τ’ όνομα (ΠΟΠ Καλαμάτα στις βρώσιμες ελιές σ’ όλο το νομό), όμως άλλοι (Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Λιβανάτες) έχουν τη χάρη, ήτοι αξιόλογες ποσότητες. Βλέπετε, στη Μεσσηνία έχουμε πολλά δέντρα ελιάς Καλαμάτας, προτιμάμε όμως να τις ρίχνουμε για λάδι, με αποτέλεσμα να φτάνουν μόλις 1.500 τόνοι βρώσιμης ελιάς κατά μέσον όρο στην αγορά ετησίως.

Κατά δεύτερον λόγο, το προϊόν «τραβάει». Μολαταύτα, η Μεσσηνία μεριμνά και τυρβάζεται περί πολλά, ενός δε εστί χρεία. Πρόσφατα, έγιναν στην Καλαμάτα συσκέψεις, μάλιστα μία εξ αυτών με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Μεσσήνιο) Γιώργο Κανελλόπουλο. Στη μία παρέστησαν προσκεκλημένοι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων και ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, για να δώσουν την εμπειρία τους για τα περίφημα «Ζαγορίν», που μοσχοπουλιούνται. Ελπίζεται να επεκταθεί η μηλοκαλλιέργεια σε ορεινές περιοχές του νομού. Στην έτερη, ήρθε στην Καλαμάτα ο γεωπόνος του Α΄ Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχουν σκέψεις για αναβίωση της ορυζοκαλλιέργειας στο «βάλτο», ανάμεσα στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη. Τι θα γίνει με τα κουνούπια, δεν αναφέρθηκε…

Αυτά, την ώρα που εμείς στη Μεσσηνία έχουμε ένα προϊόν «βασιλιά», τη βρώσιμη ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Μήπως σας θυμίζει αυτό την παροιμία «αφήνουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια»; Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι αξιέπαινες οι προαναφερθείσες προσπάθειες…