1,10 η «μαύρη βασίλισσα» της Καλαμών

0

Με λίγο όψιμους αλλά ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή της επιτραπέζιας «μαύρης βασίλισσας», όπως στο Olivenews.gr αποκαλούμε την ελιά Καλαμών.

Χωρίς να λείπουν τα κατά τόπους προβλήματα, ωστόσο το 1,00 – 1,10 ευρώ / κιλό με βάση τα 200 τεμ. αποτελεί την τιμή που επικρατεί σε όλες τις παραγωγικές ζώνες για το φρέσκο νωπό προϊόν («στο τελάρο») της εσοδείας 2014/15. Σε περιοχές όπως οι Λιβανάτες υπάρχει διαπραγμάτευση των περυσινών μεταποιημένων ελιών σε τιμή 1,70 ευρώ / κιλό.

imageΑν και η συγκομιδή προχωρά με γενικώς ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν κατά τόπους προβλήματα. Κυρίως παρατηρείται να καθυστερεί το μαύρισμα του προϊόντος, οπότε σε ορισμένες περιοχές η συγκομιδή είναι όψιμη. Σε μικρότερο βαθμό αναφέρεται δακοπροσβολή που έχει πλήξει τον καρπό.

Όπως συμβαίνει πάντοτε, η πολιτική που ακολουθούν οι ελαιοπαραγωγοί διαφέρει. Άλλοι θα πουλήσουν τώρα αμέσως το νωπό προϊόν, ενώ άλλοι θα τις αποθηκεύσουν ώστε να τις πουλήσουν αργότερα προσδοκώντας σε μια υψηλότερη τιμή.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ποικιλίες, δηλαδή Χαλκιδικής και Κονσερβολιά, το προϊόν έχει συγκομιστεί, έχει μπει στις δεξαμενές για μεταποίηση και επικρατεί γενική ικανοποίηση από τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. [«Όλοι ευχαριστημένοι στην επιτραπέζια ελιά»]