Από Λέσβο και Λήμνο Εξαγωγή στη Λιβύη 6.000 προβάτων

0

Την Κυριακή το βράδυ αναχώρησε από την Λέσβο το πλοίο Lady Azza το οποίο διαθέτει πέντε καταστρώματα κατάλληλα διαμορφωμένα για την μεταφορά ζώων, για την Τρίπολη της Λιβύης.

Το πλοίο μετέφερε 6.000 πρόβατα, κριάρια και αρνιά που αγόρασε από την Λέσβο και την Λήμνο Αιγύπτιος έμπορος κρέατος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Λευτέρης Μανδάνης ανέφερε στο Olivenews.gr πως μαζί με το πλοίο είχε έρθει στην Λέσβο και κτηνίατρος για να ελέγξει τα ζώα που θα αγοράζονταν από τους κτηνοτρόφους του νησιού.

Κατά κύριο λόγο αγοράστηκαν μεγαλόσωμα ζώα που είχαν πολύ λίπος, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών στη Λιβύη. Πουλήθηκε μεγάλος αριθμός προβάτων μεγάλης ηλικίας, κριάρια αλλά και αρνιά χόρτου που δεν είχαν πουληθεί την περίοδο του Πάσχα.

Η τιμή που πουλήθηκαν τα πρόβατα κυμαίνονταν από 40 ως 50 ευρώ, ανά ζώο, ανάλογα με το βάρος τους και την ηλικία τους. Τα καλά αρνιά πουλήθηκαν ως και 80 ευρώ το ένα. Κατά την εκτίμηση του Προέδρου της ΟΑΣ Λέσβου για τα καλά αρνιά η τιμή έφθασε στα 5,5 ευρώ το κιλό.

«Ήταν μια θετική ενέργεια που σίγουρα αποσυμφόρησε το νησί από το πλεονάζον ζωικό κεφάλαιο και ελπίζουμε σύντομα να επαναληφθεί. Οι ντόπιοι έμποροι δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ζώων αυτή την εποχή και σε αυτές τις τιμές, καθώς η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη στην εγχώρια αγορά» δήλωσε ο κ. Μανδάνης.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου Μιχάλης Σαχσαμάνογλου ανέφερε ότι «για να συμπληρωθεί η ποσότητα των ζωών που ήθελε ο Αιγύπτιος έμπορος, έφεραν πάνω από 500 πρόβατα και αρνιά από την Λήμνο. Οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν μετρητοίς και θα πάρουν μια σημαντική οικονομική ανάσα σε μια περίοδο που έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγωγή προβάτων προς άμεση σφαγή και στον Λίβανο.

Εδώ και δύο χρόνια στην Λέσβο έχει επιβληθεί καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού. Γι’ αυτό και απαγορεύονται οι εξαγωγές ζώντων ζώων στην υπόλοιπη Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καραντίνα δεν ισχύει για τις τρίτες χώρες και έτσι γίνονται εξαγωγές στην Τουρκία και την Λιβύη.