Απομακρύνεται στο μέλλον η απειλή των καρκινογόνων ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ).
Η παρουσίαση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Δρος Διονυσίας Στεφανίτση, με θέμα «Επιμολυντές ελαιολάδου: Η περίπτωση των υδρογονανθράκων παραφινελαίων» στη χθεσινή εσπερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ, επιβεβαιώνει απόλυτα το συμπέρασμα αυτό ενώ κινείται στο ίδιο πλαίσιο:
-με την πρόταση της 4Ε (Ελληνική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) τον Φεβρουάριο του 2024.
-με τα δημοσιεύματα του olivenews.gr που πρώτο είχε αναδείξει την σπουδαιότητα του θέματος και το μέγεθος των κινδύνων από τα ΜΟΑΗ. Διαβάστε, ενδεικτικά:
Τέσσερεις εφιάλτες για το ελαιόλαδο φεύγουν, η αισιοδοξία έρχεται – με ένα ερωτηματικό (UPD)
Η Δρ. Διονυσία Στεφανίτση, ανέφερε χθες ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συσπειρώνονται έναντι της πρότασης της Επιτροπής, και ενώ η παρούσα κατάσταση κινείται σε ένα προτεινόμενο όριο ΜΟΑΗ για το ελαιόλαδο: 2,0 mg/kg από 01/01/2026 και για το πυρηνέλαιο 10,0 mg/kg από 01/01/2026, 5,0 mg/kg από 01/01/2028 και 2,0 mg/kg από 01/01/2030, διαπιστώνεται αδυναμία επίτευξης των τιθέμενων ορίων ποσοτικού προσδιορισμού λόγω των χρησιμοποιούμενων αναλυτικών τεχνικών.
• Πιθανότητα συν-προσδιορισμού ενδογενών χημικών ενώσεων (που δεν εμπίπτουν στους ΜΟΑΗ) πχ τερπένια, ολεφίνες, κηροί) λόγω των χρησιμοποιούμενων αναλυτικών τεχνικών.
• Αναγκαιότητα χρήσης υψηλού κόστους αναλυτικών τεχνικών (απαιτείται προμήθεια εξοπλισμού με πολύ υψηλό κόστος που φτάνει στο 1 εκατ. ευρώ)
• Αδυναμία αντικατάστασης των χρησιμοποιούμενων λιπαντικών με food grade λόγω αυξημένου κόστους. Αδυναμία αντικατάστασης υλικών σε επαφή με τρόφιμα MOH (MOSH+MOAH) – free.
Ως πιθανές λύσεις, όπως τις περιέγραψε η Δρ Διονυσία Στεφανίτση, προκρίνονται:
• Θέσπιση μεγαλύτερης μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή των ορίων έκδοση οδηγών, περαιτέρω εξέταση εκτρεπόμενων προϊόντων, βελτίωση αναλυτικών μεθόδων
• Επανεξέταση στο μέλλον της μείωσης των ορίων στο πυρηνέλαιο, κατόπιν τεκμηρίωσης ότι η επίτευξη των μειωμένων ορίων είναι εφικτή
• Πέραν της τεχνικής LC/GC-FID, xρήση τεχνικής για επιβεβαίωση, όπως GCxGC-TOF-MS/FID δυνατή η ταυτοποίηση των MOAH (βάσει του αριθμού των δακτυλίων), όσο και η ακριβής ποσοτικοποίηση (εφικτός διαχωρισμός συστατικών).