Ερωτήσεις Στ. Αραχωβίτη και Απ. Πάνα για την επιτραπέζια ελιά, εξαγγελία Βορίδη για αποζημίωση

0
4

 

Δελτίο Τύπου                                                                    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2020

Τη χορήγηση γενναίας προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός» εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες αγρότες και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη. Ο Υπουργός τόνισε μάλιστα ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο Οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές, με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας τους, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να συμβεί αυτό αλλά και να δοθεί η προκαταβολή απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει τις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Αραχωβίτη περί καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων ο Υπουργός αντέτεινε ότι στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής, τοποθετώντας παράλληλα την ολοκλήρωση της καταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ταχύτητα με την οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ ως προς την βοήθεια των πληγέντων αγροτών. Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες σε υποδομές και αγροτικά μηχανήματα και θα υπάρξει κρατική ενίσχυση η οποία ωστόσο απαιτεί μια εξατομίκευση ως προς τη διαδικασία της.

Εξάλλου, ο Υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα σχετικά με την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς, ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί ήδη σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του εθνικού αυτού προϊόντος και υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Κυβέρνησης να τους ενισχύσει. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί και ο σχετικός έλεγχος πριν ανακοινώσει το ακριβές ποσό και εν συνεχεία αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης και περίεργης χρονιάς το προϊόν θα ανακτήσει την εξαιρετική του δυναμική. Μάλιστα, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Πάνα, ο κ. Βορίδης εξήρε ιδιαιτέρως τη σημασία του αιτήματος που έχει υποβάλει το Υπουργείο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του ελαιολάδου και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης με το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ σημειώνοντας ότι εφόσον εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας λαμβάνουν ενίσχυση.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, θέμα που έθεσε στον Υπουργό η βουλευτής Πέλλης, Θεοδώρα Τζάκρη ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί η οποία θα ανακοινωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τους κοινοτικούς όρους, κάνοντας χρήση των σχετικών αποζημιωτικών  εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο. Στην πρόταση της κας Τζάκρη να ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημίες του ΕΛΓΑ, οι ζημιές των αγροτικών προϊόντων από αίτια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ο Υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς όταν σχεδιάστηκε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχε πράγματι ειδικό μέτρο και πρόβλεψη – αυτό είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας από τους τότε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης – για ποσά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, για ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένο μέτρο. Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε πότε. Τώρα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανασφάλεια – που ούτως ή άλλως υπάρχει στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και πράγματι εντείνεται λόγω διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε και δημιουργούν πιέσεις και στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά βεβαίως εν συνέχεια και στον προϋπολογισμό – είναι ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελετάμε τώρα και το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαναφέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ειδικές προβλέψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης των των ζημιών από τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την πρόοδο στα μέτρα και τις δράσεις για την αναμόρφωση και επαναλειτουργία του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας το οποίο είχε επισκεφθεί ο Υπουργός στις 19 Ιουνίου του 2020, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προμελέτη η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 15 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει αίτημα για μεταφορά πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, η μελέτη της τελικής υλοποίησης και η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο. «Υπολογίζουμε ότι θα μας πάρει τέσσερις έως έξι μήνες προκειμένου να υλοποιηθεί η εργασία αυτή. Επομένως έχουμε έναν προγραμματισμό συγκεκριμένο, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, τον οποίο τον “τρέχουμε”. Έχει ξεκινήσει και “τρέχει”». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει και μεταφορά πιστώσεων ύψους 60 χιλιάδων ευρώ για την εκτέλεση σειράς άμεσων εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο γνωστοποιώντας μάλιστα ότι τα μελισσοκομικά σεμινάρια έχουν ήδη ανατεθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που «τρέχει» παρόμοια προγράμματα.

Απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση του Φιλιατρινού Φράγματος ο κ. Βορίδης σημείωσε με νόημα ότι η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου του 2019, κατά την προεκλογική περίοδο, έπειτα από μία αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4,5 ετών επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσει το έργο περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι απαλλοτριώσεων και για την ολοκλήρωση του απαιτείται να συμπληρωθούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα για το σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης. Τόνισε μάλιστα ότι το Υπουργείο έχει ήδη κτηματογραφήσει τα 342 στρέμματα τα οποία είναι πλήρη, με εγκεκριμένα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες. «Υπολείπονται 228 στρέμματα για να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα για την προς απαλλοτρίωση περιοχή. Εμείς γρήγορα, δηλαδή στις 29-4-2020 λάβαμε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Λάβαμε απόφαση με την Πράξη 12, με την οποία έγινε η υπαγωγή του συγκεκριμένου έργου στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και δόθηκε με αυτό εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων για το εν λόγω έργο. Σημαίνει ότι έχουμε βάλει το έργο αυτό στην ταχεία διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης και τοποθέτησε χρονικά τη δημοπράτηση του υποέργου στο πρώτο τετράμηνο του 2021. «Άρα, συμπερασματικά, το παρακολουθούμε, το προχωρούμε, έχει απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιτάχυνσης και σας έχω δώσει και το χρονοδιάγραμμα του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Υπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση του μελισσοκομικού τομέα με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι εξετάζεται το ύψος της διαταραχής που υπέστη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και προανήγγειλε την ενίσχυσή τους. Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος μάλιστα και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τόσο του κρητικού όσο και συνολικά του ελληνικού μελιού, παρότρυνε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες. «Τα ΠΟΠ προϊόντα αποκτούν ένα νόημα όταν έχουν ένα ορισμένο μέγεθος, μια ορισμένη ποσότητα. Το να κάνουμε ΠΟΠ με εντελώς τοπικά χαρακτηριστικά έχει μεν μια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν εμπορικό περιορισμό. Άρα, θέλει μια ευρύτερη συνεννόηση, προκειμένου να έχουμε και κρίσιμες ποσότητες, ώστε το ΠΟΠ αυτό προϊόν να αποκτά ανταγωνιστικά και εξαγωγικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο και μια πορεία που θα διαφανεί ο εξαγωγικός και ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ελληνικής γεωργίας».

******

Παρακάτω παρατίθεται η επίκαιρη ερώτηση από το Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρο Αραχωβίτη:

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μέτρα Στήριξης Αγροτών στις πληγείσες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ περιοχές»

Οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα στις περιοχές που επλήγησαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ είναι τεράστιες. Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές στην Θεσσαλία, τμήμα της Στερεάς, την Δυτική Ελλάδα, και τα Ιόνια Νησιά, τόσο στην Γεωργία και Κτηνοτροφία όσο και αστικές ζημιές.

Έπειτα από τα πλήγματα που δέχεται ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας από την συνεχόμενη κρίση της πανδημίας COVID-19, το νέο πλήγμα από τον ΙΑΝΟ επιδεινώνει δραματικά το εισόδημα του στις πληγείσες περιοχές.

Αποτέλεσμα είναι οι ζημιές από τον ΙΑΝΟ να εκμηδενίζουν το προσδοκώμενο εισόδημα και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες ενώ και η άμεση αποκατάσταση της οικοσκευής τους απαιτεί χρήματα που κάτω από τις τρέχουσες συγκυρίες δεν υπάρχουν.

Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει χώρα σωρεία συσκέψεων και δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης της ΝΔ, εκείνο που επιβάλλεται είναι να φτάσουν άμεσα στους λογαριασμούς των παραγωγών κονδύλια από όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, εφόσον αρθούν με όλους τους πρόσφορους τρόπους τυχόν εμπόδια.

Το γεγονός όμως ότι στο κατεπείγον νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ απουσιάζουν παντελώς μέτρα και προβλέψεις για τους αγρότες είναι, δυστυχώς, το πρώτο δυσοίωνο δείγμα των αντανακλαστικών της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναγκαία στήριξη των παραγωγών.

Επειδή η απώλεια της παραγωγής από χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από τεράστιο αριθμό ζώων και μελισσιών χαμένων, καθώς και οι ζημιές σε υποδομές και μηχανήματα θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση των γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και ποια θεσμικά εργαλεία έχει ενεργοποιήσει ώστε να χορηγηθούν άμεσα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, για το απολεσθέν εισόδημα και τις ζημιές στα μέσα παραγωγής, και υποδομές και σε ποιόν χρόνο εκτιμάται ότι αυτές θα δοθούν;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιον χρόνο ώστε να θωρακιστούν οι ευάλωτες πληγείσες περιοχές από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                       Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2020

Στη συνέχεια ακολούθησε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

                                                                                                             08.10.2020

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτη για τις ζημιές από το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ,  ο  Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης  & Τροφίμων κ. Βορίδης δήλωσε ότι οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι των πληγεισών περιοχών θα δουν τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ να τροποποιείται τις επόμενες ημέρες. Θα δουν προκαταβολές και θα λάβουν  αυξημένες αποζημιώσεις.

Χόρτασαν με «θα», αλλά από ουσία τίποτα!

Διότι οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει καμία ουσιαστική στήριξη μέχρι σήμερα, όχι μόνο οικονομική, αλλά ούτε στις υποδομές πρόσβασης στα χωράφια και τους στάβλους τους, την ίδια στιγμή που πολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και καθαρό νερό.

Επίσης ο Υπουργός «ξέχασε» να αναφερθεί στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις: Καμία αναφορά στη δυνατότητα ή μη της χρήσης του de minimis, καμία αναφορά στην προκαταβολή στο 100% της Βασικής Ενίσχυσης, καμία αναφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) του Ευρ.Καν. 2012/2002, καμία αναφορά στο Ταμείο Εγγυήσεων.

Και βέβαια, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» σχετικά με την αρδευτική και αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας δηλώνοντας αναρμόδιος!

Και επειδή επέπληξε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, να τού θυμίσουμε ξανά ότι δεν πήρε πάνω από δυο εβδομάδες μέχρι να πιστωθούν οι ενισχύσεις de minimis στους κτηνοτρόφους το Δεκέμβρη του 2018, ενώ φέτος οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί για τις απώλειες από την πανδημία, που εν πολλοίς έχουν κυβερνητική αιτία.

 

******

Επίσης, παρατίθεται και το Δελτίο Τύπου της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας προς τον προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Βορίδη, με κύριο θέμα το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές της επιτραπέζιας ελιάς και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Χαλκιδικής​:

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ανάδειξη των προβλημάτων και ελλείψεων στη Χαλκιδική, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που είχε ως κύριο θέμα το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές της επιτραπέζιας ελιάς και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Χαλκιδικής.

Η επίκαιρη ερώτηση ήρθε σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που προέβη ο βουλευτής για τους μετακλητούς εργάτες γης με κύριο μέλημα την ανάδειξη και τη λύση ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς. Ειδικότερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής φέρνοντας για πρώτη φορά το εν λόγω ζήτημα στη βουλή, παρουσίασε την κατάσταση που έχει προκληθεί λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος με αποκορύφωμα τις φετινές πολύ χαμηλές τιμές του προϊόντος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πάνας ανέφερε «Είναι πάρα πολύ άσχημο ο παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς, να δίνει το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές πρέπει να σεβαστούμε τον αγώνα και των ιδρώτα των παραγωγών ».

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Μ. Βορίδης αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέφερε ότι έχει γίνει αίτημα ενισχύσεως της επιτραπέζιας ελιάς προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί δηλώνοντας ότι είναι απόφαση να ενισχύσει την επιτραπέζια ελιά με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων.

Ο κ. Πάνας επισήμανε «Σήμερα μέσω της κατάθεσης της επίκαιρης αυτής ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, θέλησα να αναδείξω το σημαντικό πρόβλημα της χαμηλής τιμής της επιτραπέζιας ελιάς, το οποίο επηρεάζει την τοπική οικονομία και να ενημερωθώ από τον Υπουργό για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημη τοποθέτηση από τον ίδιο τον Υπουργό ότι έχει παρθεί απόφαση ενισχύσεις των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς. Με την κοινοβουλευτική μου πρωτοβουλία άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο θέμα αυτό που απασχολεί χιλιάδες Χαλκιδικιώτες και έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Παρόλα αυτά όμως αυτό δε φτάνει καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει ο τρόπος , το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω ενίσχυσης. Από τη πλευρά μου θα παρακολουθώ το θέμα καθώς θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επιταχύνει τις διαδικασίες ενίσχυσης της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και να επικεντρωθεί σε ενέργειες για την ανάδειξη της ελιάς ως εθνικό προϊόν που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια».

 

Αναλυτικά η ανάπτυξη της Επίκαιρης Ερώτησης του κου Πάνα είχε ως εξής:

(Πρωτολογία)

Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια φορά οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και συγκεκριμένα οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην Χαλκιδική. Οι τιμές που λαμβάνουν από τους μεταποιητές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και μετά βίας καλύπτουν το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κάθε χρόνο. Η επίκληση στην ύπαρξη αποθεμάτων ελιάς, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που υποβάθμισαν το προϊόν, οδηγήσαν σε πολύ χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε σημαντικά και από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, καθώς μειώθηκε η ζήτηση του προϊόντος, σε διεθνές επίπεδο, ως απόρροια της μειωμένης κινητικότητας του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, οι μεθοδεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στην μεταποίηση και διακίνηση ελιάς, συνέβαλαν στην διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, μια πρακτική που συνηθίζεται διαχρονικά, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στους παραγωγούς.

Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί δυσκολεύτηκαν να βρουν εργάτες γης, λόγω της επικρατούσας κατάστασης με την υγειονομική κρίση και της ολιγωρίας που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό, ενώ κλήθηκαν να επωμιστούν και το κόστος του τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οι φορείς των ελαιοπαραγωγών έχουν θέσει τα ζητήματα αυτά εγκαίρως, επισημαίνοντας την απουσία ελέγχων στην αγορά, την ασυδοσία, καθώς και την πτώση της κατανάλωσης λόγω της μη λειτουργίας της εστίασης, αλλά και της πτώσης του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, έως και σήμερα δεν υπήρξε καμία στήριξη προς αυτούς, έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν αναπόσπαστα και να μπορούν να καλύπτουν επαρκώς το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Αντίθετα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα υπάρξει στήριξη μόνο της ελαιοποιήσιμης ελιάς καθώς και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης, με την στήριξη αυτή να αφορά κυρίως παραγωγούς που διαθέτουν αρκετά στρέμματα, κάτι που στην περιοχή της Χαλκιδικής δεν είναι κανόνας, εκτός αν θέλετε η στήριξη να μείνει στα όρια του «φιλοδωρήματος».

Μπορείτε λοιπόν να μας πείτε γιατί καθυστέρησε η υποβολή του φακέλου στην ΕΕ για έγκριση και ποιο ποσοστό της απώλειας εισοδήματος θα καλύψει αυτό το μέτρο; Πότε θα εφαρμοστεί χρονικά; Θα αφορά τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς;

(Δευτερολογία)

Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται ουσιαστικά στήριξη για να μπορέσουν να μετριάσουν τις απώλειες εισοδήματος. Ιδίως για την περιοχή της Χαλκιδικής, η στήριξη της βρώσιμης ελιάς είναι αναγκαία, καθώς δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η βρώσιμη ελιά απαιτεί σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σχέση με την ελαιοπήσιμη, καθώς θα πρέπει να πληροί τις αναγκαίες ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ στην περιοχή της Χαλκιδικής ασχολείται μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου.  Ακόμη, η στήριξη θα πρέπει να υπάρξει καθώς η περιοχή της Χαλκιδικής έχει δεχθεί φέτος σημαντικό πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα και τα έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελεί την δεύτερη κυριότερη δραστηριότητα κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστιες πιέσεις η τοπική οικονομία.

Πέρα από την υποστήριξη των παραγωγών στα πλαίσια της φετινής δύσκολης συγκυρίας, θα πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μια υγιής αγορά και στον τομέα της ελιάς, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να λάβει προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας βιώσιμα εισοδήματα για τους παραγωγούς αυτής. Στα πλαίσια αυτά, παρά το θεσμικό πλαίσιο είναι αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεταιριστικής δράσης, με τρόπο ουσιώδη, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω οικονομιών κλίμακας. Έτσι θα μπορέσει να αυξηθεί επιτέλους και η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, η οποία έως και σήμερα είναι ανύπαρκτη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το προϊόν της ελιάς είναι ευαλοίωτο.

 Ποιες ενέργειες σκοπεύεται να κάνετε για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο;

 

 Σας ευχαριστώ.

                                                                                                       Αθήνα, 08-10-2020