Βορίδης: Ερευνούμε τους δυνατούς τρόπους αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης (σχόλια)

2
Στη σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ με τους αντιπερειάρχες Κρήτης συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής, Μ. Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης.

Το δρόμο για την αποζημίωση των αγροτών έδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των αγροτών από την Κρήτη καθώς και με τους αντιπεριφειάρχες του νησιού.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των αγροτών, που είδαν τα λιόφυτα και τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται λόγω δάκου και καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η αιτία της καταστροφής. Όπως επισήμανε ο ίδιος, ο μόνος τρόπος για την αποζημίωση των αγροτών είναι να αποδειχθεί ότι η ζημιά στις καλλιέργειες του νησιού, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

77353551_2496156160672620_4055857829452447744_n

Με τον κ. Γιώργο Στρατάκο, γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συναντήθηκε η αντιπροσωπεία των Κρητικών ελαιοπαραγωγών.

Κάτι που επισημαίνουν μέσα από δήλωση του στο cretapost.gr τόσο ο ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ανδρέας Στρατάκης, όσο και το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. «Πρέπει να τεκμηριωθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα είναι η αιτία για αυτές τις ζημιές για να «κλειδώσουν» και οι αποζημιώσεις. Θα πρέπει να δουλέψουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατεύθυνση αυτή, με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους, ώστε να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο», αναφέρει ο κ. Καμπιτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έχει «τρέξει» ως σήμερα, μετά από τις προσωπικές ενέργειες του ίδιου του κ. Στρατάκη, με στόχο να δοθούν αποζημιώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πηγές… αποζημίωσης

Ο κ. Καμπιτάκης τόνισε πως μόλις διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς θα γνωρίζουμε και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το Υπουργείο για την αποζημίωση. Δηλαδή, είτε για την αποζημίωση μέσω των de minimis, είτε για την αποζημίωση μέσα από το συνδυασμό των de minimis και ενός ποσού που θα προκύψει μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νεότερες εξελίξεις θα έχουμε το διήμερο του Δεκέμβρη, στις 4 και 5 του μήνα, όταν και θα βρεθεί ο Υπουργός στην Κρήτη, με στόχο να δει τις ζημιές από κοντά, αλλά και να μετάσχει σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο Ηράκλειο.

 

”ıÌ‹ÌÙÁÛÁ ÙÔı ’–¡¡‘ ËÍÁ ¬ÔÒfl‰Á Ï ÙÔÌ ÂÒȈÂÒÂÈ·Ò˜Á  ÒfiÙÁÚ. –·Ò·ÛÍÂıfi 22 ÕÔÂÏ‚ÒflÔı 2019,(EUROKINISSI/–¡Õ¡√œ–œ’Àœ” √…¡ÕÕ«”)
Μ. Βορίδης: Ερευνούμε όλους τους δυνατούς τρόπους αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Τύπου:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε σύσκεψη που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης εξέτασε όλες τις δυνατότητες αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού.

Στην πολύωρη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αρωγή προς τους ελαιοκαλλιεργητές και ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν τρόποι αποζημίωσής τους τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συζητήσει και πάλι το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου ώστε να έχουν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και αυτές της Περιφέρειας Κρήτης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός είχε θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη διάρκεια σχετικής τοποθέτησής του στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης“.

Πηγή: cretapost.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σκέψεις ενός (ελαιοπαραγου):Να ναι καλα τα κοπελια της δακοκτονιας που βοήθεισαν το δακο και μου μαζεψε τις ελιες,δεν εχει και εργατες,ειναι και φθηνο το λαδι και τον Υπουργό που θα δωσει αποζημίωση και τους βλακες τους ευρωπαιους,να ειναι καλα.Μπράβο αυτο ειναι κράτος κοντά στον αγροτη.?