Συνάντηση ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με Ε.Δ.Ο.Ε.: Στα χέρια της Διεπαγγελματικής η εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο

1

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.) στη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (12/9/2019) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Ο Υπουργός έκανε σαφές ότι τη συγκεκριμένη εθνική στρατηγική πρέπει να χαράξει η Ε.Δ.Ο.Ε. και το Υπουργείο θα την υπηρετήσει με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης ζήτησε να του κατατεθεί άμεσα τεκμηριωμένη πρόταση για την καθιέρωση ανταποδοτικής εισφοράς στο ελαιόλαδο υπέρ της ΕΔΟΕ, στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικά με το προϊόν, πλην των ελαιοπαραγωγών, η οποία θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, καθώς και δράσεις της Οργάνωσης για το προϊόν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ορθών πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας οι οποίες επηρεάζουν το τελικό προϊόν, ο κ. Βορίδης κατανόησε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε θέματα όπως η καταπολέμηση του δάκου.

ΠΗΓΗ: www.minagric.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην συγκεκριμένη στιγμή μόνο άκαιρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εστίαση στην ιχνηλασιμότητα και η παρακράτηση ανταποδοτικής εισφοράς υπέρ της ΕΔΟΕ των εμπλεκομένων (πλην των ελαιοπαραγωγών). Η εισφορά θα αποτελεί κόστος που με την σειρά τους οι εμπλεκόμενοι θα μετακυλίσουν αναγκαστικά στο τελικό (τυποποιημένο) προϊόν με συνέπεια την περαιτέρω καθίζηση της ζήτησης, την στροφή σε υποδεέστερα φυτικά έλαια, την ενίσχυση του «τενεκέ από το χωριό» στην εντόπια κατανάλωση και τελικώς την απόκλιση από τον στόχο της εισφοράς.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι την στιγμή αυτή, το Ελληνικό νοικοκυριό δεν διαθέτει το αναγκαίο περίσσευμα στο εισόδημα του για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ενώ αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις του κλάδου μετά βίας στέκονται στα πόδια τους. Θα πρέπει να ανευρεθούν έξωθεν πόροι για να στηρίξουν το κατα τ’άλλα σημαντικό εγχείρημα της ιχνηλασιμότητας του «Ελληνικού χρυσού»