Ουσιαστικά, για τον κλάδο του ελαιολάδου δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά ο νέος εκτελεστικός κανονισμός της επιτροπής.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 90α σημείο 6, στοιχεία β) και γ), και το άρθρο 91 στοιχεία β), δ) και ζ),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
- Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2105 της Επιτροπής (2) θεσπίζει κανόνες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης για το ελαιόλαδο με σκοπό την επαλήθευση της εφαρμογής των προδιαγραφών εμπορίας που καθορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2022/2104 της Επιτροπής (3).
- Η διάμεση τιμή των οργανοληπτικών ελαττωμάτων που καθορίζεται στον πίνακα Α του παραρτήματος I του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104 είναι μία από τις παραμέτρους που διαχωρίζουν την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την κατηγορία του παρθένου ελαιολάδου. Οργανοληπτικά ελαττώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, μπορεί ωστόσο να οφείλονται και σε ακατάλληλες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ο τρόπος κοινοποίησης στα διαφορετικά κράτη μέλη των οργανοληπτικών ελαττωμάτων που εντοπίζονται σε ελαιόλαδο που επισημαίνεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Οι μέθοδοι αναλύσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων επικαιροποιούνται τακτικά με βάση τη γνωμοδότηση των χημικών εμπειρογνωμόνων και σε συμφωνία με το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας (ΔΣΕ).
- Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή, σε επίπεδο Ένωσης, των πλέον πρόσφατων μεθόδων ανάλυσης που θεσπίστηκαν από το ΔΣΕ, είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν οι εν λόγω μέθοδοι στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2105.
- Υπό το πρίσμα των διαφορετικών ερμηνειών από τις αρχές που διενεργούν ελέγχους συμμόρφωσης, η μεθοδολογία δειγματοληψίας θα πρέπει να αποσαφηνιστεί.
- Επομένως, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2105 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως
- Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2105 τροποποιείται ως εξής:
- στο άρθρο 4, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 4:«4. Όταν ένα δείγμα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου δεν συμμορφώνεται με το όριο που έχει καθοριστεί για τη διάμεση τιμή των οργανοληπτικών ελαττωμάτων του πίνακα Α του παραρτήματος I του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, τα οικεία κράτη μέλη το κοινοποιούν ως μη συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 16 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1715, εκτός εάν οι εθνικές αρχές υποπτεύονται εσκεμμένες ενέργειες επιχειρήσεων ή ατόμων με σκοπό την εξαπάτηση των αγοραστών και την απόκτηση αδικαιολόγητου οφέλους από αυτήν.»
- τα παραρτήματα I και II τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.