Η απειλή των δασμών Τραμπ πάλι πλανιέται πάνω από την Ευρώπη (upd)

(1η ανάρτηση, Σάββατο 8/2/2020 21.32 μμ)

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επανεξετάσουν, επεκτείνοντας τους δασμούς που έχουν επιβάλλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σαν “αντεκδίκηση” στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης για τις επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείες BOEING (ΗΠΑ) και της AIRBUS (ΕΕ). Απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του olivenews.gr επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό σενάριο που ήδη είδε τη δημοσιότητα σε ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτό, και με χρονικό ορίζοντα περί την 15η Φεβρουαρίου, η διοίκηση Trump σκοπεύει να επεκτείνει τους δασμούς που ήδη έχει επιβάλλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα, και μεταξύ αυτών σε ισπανικά τυποποιημένα (εμφιαλωμένα) ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές.  Η επέκταση των δασμών μπορεί να αφορά σε:

α) την επέκταση σε άλλα προϊόντα,

β) τις χώρες προέλευσης (άρα να συμπεριλάβει και την Ιταλία, την Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο κ.λπ, που αρχικά την “γλύτωσαν”),

γ) το ύψος του δασμού (σήμερα είναι 25% επί της αξίας του προϊόντος),

δ) να συμπεριλάβει και το χύμα (ακυρώνοντας την ισπανική στρατηγική να ανοίξουν/ επεκτείνουν τις μονάδες τους τυποποίησης/ συσκευασίας ελαιολάδου επί αμερικανικού εδάφους ώστε να παρακάμψουν με νόμιμο τρόπο το δασμό).

Ο λόγος αυτής της περαιτέρω όξυνσης του εμπορικού πολέμου είναι η διαπίστωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει από την είσπραξη δασμών υπολείπονται σημαντικά των προϋπολογισθέντων.

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας το olivenews.gr ήταν το πρώτο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα που είχε ενημερώσει για την αρχική επιβολή των δασμών όπως στη συνέχεια και για την προθεσμία της 13/1/2020 που είχε θέσει το USTR -η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπ. Εμπορίου για τους δασμούς- ζητώντας να παρέμβουν οι ενδιαφερόμενοι καταθέτοντας τις απόψεις τους. Μάλιστα, είχαμε ζητήσει να πληροφορηθούμε ποιες υπήρξαν οι παρεμβάσεις του ΥπΑΑ&Τρ, φορέων όπως η ΕΔΟΕ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ, η ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ. Απαντήσεις δεν λάβαμε κι έτσι δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν παρεμβάσεις και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους. Χάθηκε η ευκαιρία να φανεί ο ελαιοκομικός τομέας ενωμένος και να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Επίσης δεν διαπιστώσαμε κάποια κίνηση αγροτικής διπλωματίας από πλευράς ΥπΑΑ&Τρ ώστε μαζί με τους ομολόγους υπουργούς να ασκηθεί μια ενιαία πίεση από όλες τις Μεσογειακές χώρες της ΕΕ.

Για την περίπτωση που θα υλοποιηθεί το απευκταίο κακό σενάριο της επέκτασης των δασμών, θα επανέλθουμε.

Το olivenews.gr -όπως και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο– έχει καλύψει το ζήτημα των δασμών με επίκαιρη και αναλυτική αρθρογραφία στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε:

Κύριε Πρωθυπουργέ, οικονομία στο πολιτικό σας κεφάλαιο. 18/9/2019

Οι δασμοί Τραμπ και τα ελληνικά λάδια και ελιές. Ανάλυση. 24/10/2019

Απειλή Τραμπ για δασμούς σε ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές. “Τελείωσε” τα ισπανικά. 9/12/2019

Ισπανία: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί για λάδι, ελιές και κρασί. 9/12/2019

Απειλή δασμών Τραμπ στα ευρωπαϊκά λάδια και ελιές. Διευκρινήσεις και συνεχής ανάλυση (upd). 12/12/2019

Δασμοί Τραμπ σε ευρωπαϊκά λάδια και ελιές. Απολογισμός της 1ης εβδομάδας (upd). 16/12/2019

Νίκη στα σημεία των ισπανικών ελιών κατά των δασμών Τραμπ. 21/1/2020

28.000 παρεμβάσεις για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ (upd). 21/1/2020

Ανάλυση (10/2/2020 9.39 πμ)

Η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανισορροπίας με τη ζήτηση να υπολείπεται της προσφοράς. Γι αυτό άλλωστε και οι τιμές διεθνώς υποχωρούν επί δύο χρόνια συνεχώς. Η αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ αποτελεί την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ζήτησης κι αν σταματήσει τότε η ζημιά ίσως αποδειχθεί ανεπανόρθωτη.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις απαιτείται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα έντονων παρεμβάσεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή:

  • Των ελαιοπαραγωγών χωρών μελών της ΕΕ, που αποτελούν μια οικογένεια. Είναι περισσότερα τα κοινά συμφέροντα που τους ενώνουν από τους ανταγωνισμούς που τους χωρίζουν,
  • Όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας (value chain, filiera), από τον ελαιώνα έως το πιάτο του καταναλωτή,
  • Του ελαιολάδου με την επιτραπέζια ελιά και των υπολοίπων προϊόντων της μεσογειακής διατροφής.

Τυχόν επιβολή δασμών θα τιμωρήσει άδικα τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς όπως και τους Αμερικανούς καταναλωτές, χωρίς να ξεχνάμε ότι οι ελαιώνες αποτελούν το οικονομικά αξιοποιήσιμο οικολογικό δάσος της Μεσογείου.