Μίζες και οικογενειακές σχέσεις διαπιστώνει η OLAF στην υπόθεση του εικαζόμενου σκανδάλου του ΣΕΒΙΤΕΛ

0

Η εφημερίδα ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ επανήλθε στο υπό εκκόλαψη σκάνδαλο του προγράμματος προώθησης του ΣΕΒΙΤΕΛ (Οσμή σκανδάλου εκατομμυρίων με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ, 16/11). Το νέο έγγραφο της OLAF (Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης στην ΕΕ) κάνει αναφορά – με όλο το τάκτ της κοινοτικής φρασεολογίας – για «εικαζόμενη απάτη (…) με σκοπό την αιτιολόγηση και τη νομιμοποίηση ορισμένων μεταφορών χρημάτων (μίζες) στον τραπεζικό λογαριασμό του ΣΕΒΙΤΕΛ».

Επίσης, «η OLAF διαπίστωσε την ύπαρξη «οικογενειακών» και/ή «προσωπικών δεσμών» μεταξύ ορισμένων οικονομικών φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος». Μάλιστα, συνεχίζει η OLAF στην τελική της έκθεση: «Οι δεσμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθούν οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και να διατεθούν οι αντίστοιχες μίζες από τα διογκωθέντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΣΕΒΙΤΕΛ».

Εντυπωσιάζει η αιδήμων σιωπή του ΣΕΒΙΤΕΛ ως νομικού προσώπου, όπως επίσης και φυσικών προσώπων που βρίσκονται στην ηγεσία της διοίκησης του ΣΕΒΙΤΕΛ και στα οποία απευθύνθηκε το olivenews.gr. Θα έλεγα ότι έχει έρθει η ώρα για τις εταιρείες- μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ να βγουν δημόσια να τοποθετηθούν, διαφορετικά κινδυνεύουν «να τους πάρει η χιονοστιβάδα» αυτής της υπόθεσης.

Τέλος, παραξενεύει η σιωπή -από όσο τουλάχιστον έχω διαπιστώσει- και των αγροτικών ΜΜΕ, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψη τόσο το αδιαμφισβήτητο κύρος και την επίσημη οντότητα της OLAF, όσο και το ρόλο που διαδραματίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ στην ελαιοκομική μας πραγματικότητα.

Θα επανέλθουμε, όχι μόνο αν υπάρξουν νεώτερα –άλλωστε η υπόθεση του καταλογισμού των 3.299.579,80 εις βάρος του ΣΕΒΙΤΕΛ εκκρεμεί στο γραφείο του υπουργού, κ. Μάκη Βορίδη- αλλά γιατί κατά τη γνώμη μου το βαθύτερο σκάνδαλο βρίσκεται αλλού και η OLAF είναι η κορυφή του παγόβουνου.