Φοβήθηκαν αγροτική εξέγερση…

0

«Η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση και μάλιστα εντόκως των κρατικών ενισχύσεων, που δόθηκαν σε 800.000 Έλληνες αγρότες το χειμώνα του 2009, ύψους 424 εκατ. ευρώ (σ.σ. το γνωστό «πακέτο» Χατζηγάκη), θα δυσχεράνει σοβαρά στην ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, δεδομένου ότι και οι αγρότες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τα εξαιρετικά μέτρα λιτότητας, που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες».

Με αυτό το σκεπτικό – την επίκληση δηλαδή του ενδεχομένου αγροτικής εξέγερσης – ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, M. Jaeger έκανε αποδεκτό το ελληνικό αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, που είχε υποβάλλει την άνοιξη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να μην επιστραφούν άμεσα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, και μάλιστα έντοκα, τα χρήματα του «πακέτου» Χατζηγάκη, μέχρις ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έχει ασκήσει η χώρα μας.

Η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκαλούσε σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία στην Ελληνική Δημοκρατία, στις παρούσες δύσκολες εξαιρετικές συνθήκες, προστίθεται στην απόφαση του κ. Jaeger.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Τσαυτάρης, επισήμανε πως αυτή, αφενός δίνει χρόνο στη χώρα μας, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης για τη διευθέτηση του προβλήματος, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και αφετέρου, το σκεπτικό που επικαλέστηκε το δικαστήριο αποδεχόμενο την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη θετική έκβαση και της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης.