Το δούναι και λαβείν των Βρυξελλών

0

Μας επιβεβαίωσαν από την αρμόδια Γραμματεία του ΥπΑΑ&Τ αυτό που γράψαμε στο olivenews ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας εγκρίθηκε το ισπανικό αίτημα για υποχρεωτική απόσυρση ελαιολάδων με τροποποίηση του άρθρου 167 του βασικού κανονισμού για την ΚΟΑ. Μία απόφαση, που ίσως επηρεάσει σημαντικά την αγορά και τις τιμές του ελαιολάδου.

Στα δύο ερωτήματα που είχαμε θέσει επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός ψήφισε υπέρ του ισπανικού αιτήματος. Και, μεταξύ μας, μάλλον σωστά έπραξε. Όμως παραμένει το ερώτημα αν η Ελλάδα πήρε κάποιο αντάλλαγμα γι’ αυτό το «ρουσφέτι» που έκανε στους Ισπανούς. Μην σας παραξενεύει, μην σας φαίνεται κυνικό ή εκβιαστικό. Έτσι λειτουργούν τα Συμβούλια Υπουργών ανέκαθεν, στη βάση «σου δίνω, μου δίνεις».

Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και καιρό είχαμε γράψει (Η Ισπανία ζητά παράταση της ισχύος της ιδιωτικής αποθεματοποίης) και συμπληρώναμε επί λέξει: «Ωραία, να το υποστηρίξει και η Ελλάδα το ισπανικό αίτημα αλλά μήπως έχει να ζητήσει κι αυτή(εμείς) το κάτι τις, κάποιο αίτημα, έστω μικρο-ρουσφετάκι για το εθνικό μας προϊόν;»

Πάντως, και όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά μας «Το ελληνικό Υπουργείο, μαζί με όλους του σχετικούς φορείς, πως προετοιμάζει τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας μας;» θα πρέπει να δείξουμε και να δείξετε λίγη υπομονή -δικαιολογημένη λόγω καλοκαιρινών διακοπών- αναμένοντας τις απαντήσεις από την άλλη αρμόδια Γραμματεία του ΥπΑΑ&Τ όπως και από την ΕΔΟΕ.