Εγκρίθηκε η υποχρεωτική απόσυρση ελαιολάδου στην Ισπανία

0

Την τροποποίηση του άρθρου 167 του Κανονισμού 1308/2013 γνωστοποίησε στο κοινό με ανακοίνωσή του το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, δίνοντας στο κοινό παράλληλα ένα χρονικό περιθώριο υποβολής προτάσεων έως τις 28/8/2020.

Οι εν λόγω αλλαγές αφορούν την επέκταση του άρθρου σχετικά με την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς του οίνου, και στον τομέα του ελαιολάδου, ως μέρος των μεταβατικών ρυθμίσεων ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το νέο ισπανικό εθνικό πρότυπο εμπορίας έχει στόχο να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει την αγορά του ελαιολάδου καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση ρυθμιστικών ενεργειών όταν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Κάποια από τα νέα μέτρα που προβλέπει περιλαμβάνουν: την υποχρεωτική απόσυρση προϊόντων μέχρι την επόμενη εμπορική περίοδο ή τον προορισμό τους για μη διατροφική χρήση, τον προγραμματισμό της παραγωγής με στόχο την πρωίμισή της και τη ρύθμιση της παραλαβής ελαιολάδου από την πάστα του ελαιόκαρπου.

Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο, το νέο εθνικό πρότυπο θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο ρυθμιστικό εργαλείο, απαραίτητο σε έναν τομέα που διακρίνεται από μεγάλη αστάθεια τιμών και παραγωγής, είτε λόγω φαινομένων όπως η παρενιαυτοφορία, είτε λόγω της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης των τελευταίων χρόνων.

με πληροφορίες από το Olimerca

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική στάση αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις της πολιτικής μας ηγεσίας στα εξής δύο πάρα πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Ο Έλληνας υπουργός τι ψήφισε σχετικά με το ισπανικό αίτημα;
  2. Το ελληνικό Υπουργείο, μαζί με όλους τους σχετικούς φορείς, πως προετοιμάζει τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας μας;

Δεν μπορούμε παρά να μην επισημάνουμε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου τους οι Ισπανοί συζητούν δημόσια και εφ΄όλης της ύλης, και μάλιστα Αυγουστιάτικα…

ΒΖ