Η Ε.Ε ετοιμάζεται να εγκρίνει την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Ανάσα για τις τιμές παραγωγού.

0
Ευγενική παραχώρηση SOVENA

Ο απερχόμενος επίτροπος γεωργίας Φιλ Χόγκαν “άναψε το πράσινο φως” να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Αυτά είναι τα χαρμόσυνα νέα για το ισπανικό ελαιόλαδο που έσπευσε να αναγγείλει ο υπουργός Γεωργίας Luis Planas, τέσσερις μόλις ημέρες μετά το συλλαλητήριο των Ισπανών ελαιοπαραγωγών στη Μαδρίτη (30.000 ελαιοπαραγωγοί διαδηλώνουν στη Μαδρίτη, 11/10).

Προφανώς θα έχουν συμφωνηθεί οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες ώστε σύντομα να εκδώσει η Κομισιόν τον σχετικό κανονισμό. Η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος των Ισπανών εδώ και πολλούς μήνες (Το Ισπανικό Υπουργείο ομολογεί την απόρριψη από Κομισιόν του σχεδίου για τους 300 χιλιάδες τόνους – 25/07, Οι ισπανικές κοοπερατίβες αποσύρουν 300.000 τόνους! – 29/05) δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις.

Η απόσυρση από τη διαθέσιμη προσφορά μιας ποσότητας που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 300.000 τόνους κυρίως βιομηχανικών (λαμπάντε) ελαιόλαδων, δηλαδή περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων με τα οποία κλείνει η εμπορική περίοδος 2018 – 2019, αναμένεται να δώσει ένα σοβαρό στήριγμα στις τιμές που κατρακυλούν σταθερά, έως και αδικαιολόγητα, επί πολλούς μήνες (Οι τιμές στην Ισπανία συνεχίζουν να πέφτουν – 10/10).

Άρα μια ανοδική αντίδραση στην Ισπανία θα πρέπει να αναμένεται αν και είναι άγνωστο αν και πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει και τις ελληνικές τιμές.

Αξίζει να σκεφτούμε ότι αυτή η απόφαση της Κομισιόν έρχεται στον απόηχο των δασμών που επέβαλε ο Τράμπ στο ισπανικό ελαιόλαδο, ανατρέποντας την παλαιότερη αρνητική της στάση (Πάγο έβαλε η Κομισιόν στην ισπανική πρόταση αναβάλλοντας επ’ αόριστον την απόσυρση των 300.000 τόνων – 22/07).

Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι για μία χώρα να έχει πολιτική, συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους να διεκδικούν οργανωμένα, με ενότητα, από τον υπουργό έως και τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι βγαίνοντας στους δρόμους του έδωσαν ένα ακόμη επιχείρημα απέναντι στην ΕΕ.

Ενημερωτικά να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 7 του κανονισμού 1308/2013 οι συμβάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης μπορούν (δύνανται) να ενεργοποιηθούν όταν οι τιμές των ελαιολάδων πέσουν στα επίπεδα των:

  • 1.779 €/τόνος το εξαιρετικό παρθένο
  • 1.710 €/τόνος το παρθένο
  • 1.524 €/τόνος το βιομηχανικό 2°

(με πληροφορίες από Olimerca)

.