Η Ε.Ε. ενέκρινε μόνο 3.650 τόνους στην 1η αποθεματοποίηση (Διόρθωση και συγγνώμη)

0
Φωτογραφία από το cope.es

Ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας και διορθώνουμε την πρωϊνή ανάρτηση*:

Η Διαχειριστική Επιτροπή της Κομισιόν ενέκρινε μόνο 0,83 (€/τόνο) ποσό ημερήσιας αποζημίωσης (€/τόνο), οπότε από τις ποσότητες που είχαν υποβληθεί αιτήσεις για την 1η περίοδο την συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης τελικά εγκρίνονται:

  • Εξαιρετικό παρθένο, μηδέν τόνοι
  • Κοινό παρθένο, 2.850 τόνοι 
  • Λαμπάντε (βιομηχανικό), 800 τόνοι 

Συνολικά λοιπόν εγκρίθηκε η απόσυρση 3.650 τόνων. Ποσότητα που είναι πραγματικά ασήμαντη και γελοία έναντι των εκατοντάδων (700;) χιλιάδων τόνων με τα υπάρχοντα αποθέματα, στα οποία καθημερινά προστίθενται τα φρέσκα λάδια της εφετινής συγκομιδής. Οπότε, δικαιολογημένα οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις εκφράζουν την απογοήτευση και οργή τους κατά της ΕΕ. Υπάρχουν τρεις ακόμη περίοδοι διαγωνισμών, ο επόμενος τον Δεκέμβρη, αλλά ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αμφιβάλλουν αν ο μηχανισμός των συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που έτσι κι αλλιώς εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, μπορέσει να δώσει έστω και μια μικρή ώθηση στις τιμές που υποχωρούν εδώ και 11 μήνες.

Επί τρεις ημέρες προσπαθήσαμε και αποτύχαμε να έχουμε έγκαιρη και σωστή ενημέρωση από πηγές του ελληνικού Υπουργείου για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ευτυχώς, που έστω και με καθυστέρηση, η σωστή ενημέρωση ήρθε από την Ισπανία. Λυπούμαστε.