Φτωχή η πρώτη αποθεματοποίηση, δεν άγγιξε τις τιμές

0
Ευγενική παραχώρηση SOVENA

Ολοκληρώνεται η πρώτη δημοπρασία για την αποθεματοποίηση ελαιολάδων, [Πώς θα εφαρμοστούν οι συμβάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης, 19/10/2019], με μάλλον φτωχά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το έγκυρο ισπανικό olimerca, υποβλήθηκαν προσφορές για 80.000 τόνους. Πρόκειται για δημοπρασίες που υλοποιούνται αποκλειστικά στην Ισπανία για λαμπάντε ελαιόλαδα, όπως άλλωστε εξαρχής είχαμε αναλύσει στο olivenews.gr, άσχετα αν ο κοινοτικός κανονισμός δίνει τυπικά το δικαίωμα σε όλες τις χώρες και για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, [Έμμεσα τα οφέλη της Ελλάδας από τις συμβάσεις αποθεματοποίησης, 13/11/2019].

Μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας και αναμένοντας των υπολοίπων τριών ας λάβουμε υπόψη ότι η Ισπανία είχε περυσινά αποθέματα περί τους 750 χιλ. τόνους και αναμενόμενη φετινή παραγωγή τους 1,25 εκ τόνους.

Έτσι οι τιμές παραμένουν ανεπηρέαστες, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για τα μεν περυσινά λαμπάντε και κοινά παρθένα σε σχεδόν ενιαία τιμή περί τα 1,90 €/κιλό, ενώ τα νέας εσοδείας έξτρα παρθένα ξεκινούν από τα 2,25 € (με ελαφρά ελαττώματα), έως 2,60€ τις καλές ποιότητες και 2,80€ τα βιολογικά.