Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί νέα μέτρα εναντίον της Xylella f.

0

Καθοριστική σημασία είχαν τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Wageningen της Ολλανδίας τα οποία αποκάλυψαν με αριθμούς το μέγεθος της απώλειας που μπορεί να προκαλέσει το βακτήριο Xylella Fastidiosa μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Οι απώλειες σε νούμερα

Η δυνητική διάδοση του βακτηρίου πανευρωπαϊκά θα επηρέαζε έως και το 70% των μεγαλύτερων ηλικιακά ελαιόδεντρων και το 35% των νεότερων, ενώ τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα.

Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και αν αντικατασταθούν οι υπάρχουσες ποικιλίες με ποικιλίες ανθεκτικές στο βακτήριο, στην Ιταλία οι απώλειες υπολογίζονται μεταξύ 0,6-1,6 δισ. €, ενώ κατά το χειρότερο σενάριο η ιταλική παραγωγή θα χάσει έως και 5,2 δισ. €. Αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν για την Ισπανία, με τις πιο απαισιόδοξες να κάνουν λόγο για απώλειες των 16 δισ. €.

Για την Ελλάδα,  οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 0,09- 1,94 δισ. €.

Ο νέος κανονισμός

4 μήνες μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας του ολλανδικού Πανεπιστημίου και κατόπιν της επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων των φυτών-ξενιστών του βακτηρίου από την Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων(EFSA) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέο κανονισμό (2020/1201) ο οποίος συμφωνεί με τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις και περιλαμβάνει μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζει το κάθε κράτος μέλος:

-μέτρα οριοθέτησης των προσβεβλημένων (από το βακτήριο) περιοχών (ακτίνα 50m γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη),

– μέτρα εκρίζωσης. Συγκεκριμένα, μέσα στην προσβεβλημένη περιοχή, όλα τα προσβεβλημένα ή συμπτωματικά φυτά πρέπει να αφαιρούνται, ενώ όσα ανήκουν στο ίδιο φυτικό είδος με τα προσβεβλημένα πρέπει να αφαιρούνται ανεξαρτήτως της κατάστασής τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στον κανονισμό: «σε περιπτώσεις μεμονωμένης εμφάνισης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού δεν θα πρέπει να επιβάλλεται ο καθορισμός οριοθετημένης περιοχής εάν ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός μπορεί να εξαλειφθεί από τα φυτά εκείνα στα οποία έχει εντοπιστεί και τα οποία έχουν εισαχθεί πρόσφατα. Αυτή θα είναι η πλέον αναλογική προσέγγιση, υπό την προϋπόθεση ότι οι έρευνες επισκόπησης που διενεργούνται στην περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν έχει εγκατασταθεί»,

-μέτρα περιορισμού που αφορούν στις μετακινήσεις των φυτών εντός της Ένωσης, καθώς και στη υποχρεωτική διεξαγωγή των σχετικών επίσημων ελέγχων. H ΕΕ καθιστά σαφές ότι τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τις εισαγωγές φυτών από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές φυτών-ξενιστών του συγκεκριμένου βακτηρίου από τρίτες χώρες θα είναι δυνατή μόνο αν αυτά τα φυτά αναπτύχθηκαν σε προστατευμένες συνθήκες,

– τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διεξάγουν ετήσιες έρευνες για την ανίχνευση του βακτηρίου στο έδαφός τους.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον κανονισμό εδώ.