«Πόρτα» για το 70%. Την επόμενη εβδομάδα το 50% της ενιαίας ενίσχυσης

0

Στο κενό έπεσε το αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παροχή στη χώρα μας της δυνατότητας προκαταβολής στους δικαιούχους αγρότες του 70% της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Η ηγεσία του υπουργείου «έφαγε πόρτα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή αμέσων πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, την προσεχή εβδομάδα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους αγρότες το 50% ως προκαταβολή της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης (1,1 δισ. ευρώ περίπου), καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των επιτόπιων και διοικητικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια.

Δικαιούχοι όπως ανακοινώθηκε είναι περίπου 680.000 άτομα (σ.σ. πέρυσι είχε χορηγηθεί προκαταβολή σε 690.690 δικαιούχους αγρότες, συνολικού ύψους 968.084.266,46 ευρώ), ενώ αυτές τις μέρες διεξάγονται και οι προβλεπόμενοι από την κοινοτική νομοθεσία διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται πως για τρίτη συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα (φέτος σε 10 χώρες μέλη, Ελλάδα, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία και Ιρλανδία) να χορηγήσουν μετά τις 16 Οκτωβρίου προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, αντί από την 1η Δεκεμβρίου του συνολικού ποσού.

Η απόφαση ελήφθη εκ νέου με το σκεπτικό της αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί ευρωπαίοι αγρότες λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.