Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Τεχνολογίες καινοτομίας παράλληλα με υψηλή ποιότητα ΠΟΠ ελαιολάδων προωθεί ο Ισπανός υπουργός γεωργίας

πρόθεση της ισπανικής προεδρείας είναι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ένταξη και καλλιέργεια νέων ποικιλιών

Τον “από μηχανής θεό”, εν προκειμένω τον σύγχρονο θεό της γονιδιωματικής τεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ανθεκτικές στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, προωθεί ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα στην Κόρδοβα, την καρδιά του αγροτικού και ελαιοπαραγωγικού κόσμου της Ισπανίας. Συγκεκριμένα ο Ισπανός υπουργός, που προεδρεύει της άτυπης Συνόδου αναδεικνύει ως μείζον θέμα την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, ως βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικο-διατροφικού τομέα μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Μάλιστα υπογραμμιζει ότι πρόθεση της ισπανικής προεδρείας είναι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ένταξη και καλλιέργεια νέων ποικιλιών, που αναπτύχθηκαν με την εφαρμογή γονιδιωματικών πρακτικών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαική Επιτροπή στις 5 Ιουλίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέπει τη χρήση γονιδιωματικών τακτικών για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις νέες κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και που θα μπορούν να αντπαξέλθουν σε συνθήκες ξηρασίας. Επίσης θα είναι πιο ανθετικές στα έντομα και στις ασθένειες και έτσι θα περιοριστεί η αναγκαιότητα χρήσης φυτοπροστατευτικών μέσων, καθώς και ο χρόνος φροντίδας τους και συνεπακόλουθα θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., με οικοδεσπότη τον κ. Luis Planas και παρουσία γευσιγνώστη, έκαναν ένα ταξίδι γαστρονομίας, δοκιμάζοντας τα τέσσερα ΠΟΠ έξτρα παρθένο ελαιόλαδα της Κόρδοβα.

Πηγή: Olimerca

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105