Η στρατηγική ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στο Πακιστάν αποδίδει

0

Δυναμική είσοδο στην παγκόσμια ελαιοκομική αγορά ετοιμάζει το Πακιστάν, καρπό της συνεχούς προσπάθειας των τελευταίων χρόνων.  Kαθοριστική υπήρξε η συμβολή της Ιταλίας, καθώς πέραν της οικονομικής ενίσχυσης με την επένδυση σημαντικών ποσών για τη φύτευση ελαιοδέντρων, παρείχε και επιστημονική κατάρτιση σε συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι πακιστανικές κυβερνήσεις ανέλαβαν τη δωρεάν παροχή σημαντικών εκτάσεων σε αγρότες, ενώ σε πρώτη φάση ίδρυσαν 8 νέα ελαιοτριβεία.

Σήμερα στο Πακιστάν καλλιεργούνται περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε έκταση άνω των 12.000 εκταρίων (1 εκτάριο=10 στρέμ). Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ασύλληπτες λόγω της διαθεσιμότητας 4.046.856 εκταρίων, έκτασης σχεδόν διπλάσιας της  Ισπανίας, με εδάφη κατάλληλα για ελαιοκαλλιέργεια. Επομένως το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να χαρίσει στη χώρα την αυτοδυναμία της, ειδικά με την ένταξη του εθνικού της brand «Pak Olive» στις αγορές από το 2021.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως το 2027 η πακιστανική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φτάσει τους 16.000 τόνους (έναντι των 1.400 τόνων που παρήγαγε φέτος), ενώ ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα σχετικά με την πιστοποίηση του brand, προκειμένου να αξιοποιηθεί καταλλήλως και από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανής η στρατηγική για παραγωγή προϊόντος χαμηλού κόστους με προορισμό την εξαγωγή του στη διεθνή αγορά.

Από θεσμικής πλευράς το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου*** θα ενταχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας Τροφίμων και Έρευνας του Πακιστάν προκειμένου να προτείνει πολιτικές και μέτρα για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας.

*** “Το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου”, πρόκειται για ένα θεσμό που πολλές φορές έχει προταθεί και συζητηθεί στη χώρα μας, όμως οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες, όπως και του κ. Μάκη Βορίδη, αδυνατούν να αποδεχθούν και ιδρύσουν.