Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΚΑ για ενέργεια και κλίμα

0

Διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες η 5η Σύνοδος του Συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για την Ενέργεια, παρουσία των αμερικανών Υπουργών Εξωτερικών, Τζόν Κέρι και Ενέργειας Ντάνιελ Πόνεμαν, στο οποίο συμμετέχει, ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Στη Σύνοδο θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βαρόνη Catherine Ashton, ενώ  συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος για την Ενέργεια Gunther Oettinger και οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΕΕ για την Ενέργεια.

Ένα εκ των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η στήριξη της Ουκρανίας ώστε να διευθετηθεί το χρέος της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της.

Χθές ο κ. Μανιάτης συμμετείχε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-Αφρικής για την Κλιματική Αλλαγή. Στη συνάντηση Υπουργοί και Επίτροποι απο την ΕΕ και την Αφρική είχαν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία εκ μέρους της ΕΕ τόνισε οτι "η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Αφρικής μπορεί να επηρεάσει θετικά μια αλλαγή συμπεριφοράς διεθνώς, ετσι ώστε χώρες με μεγάλες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να πειστούν να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις εκπομπών".