Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Στην Σουηδία οι εισαγωγές ελαιολάδου αυξάνονται

προβλέπεται συνεχής αύξηση των πωλήσεων ελαιολάδου για τα επόμενα 5 χρόνια

Στη Σουηδία, το ελαιόλαδο κερδίζει έδαφος στους καταναλωτές παρά τη διαθεσιμότητα τοπικών εναλλακτικών λύσεων όπως το κραμβέλαιο.

Το 2022, η Σουηδία εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 472 εκ. Σουηδικές Κορώνες  (44 εκατομμύρια ευρώ). Η Ιταλία ηγήθηκε των εισαγωγών με μερίδιο 50%, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 28% και την Ελλάδα με 14%, ενώ όλες μαζί οι υπόλοιπες χώρες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 8% της αγοράς.

Προοπτικές ανάπτυξης

Όπως αποκαλύπτει σχετική μελέτη του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Ισπανικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη προβλέπεται συνεχής αύξηση των πωλήσεων ελαιολάδου στη σκανδιναβική χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια, κατά 17% σε αξία και 9,2% σε όγκο λόγω της τάσης προς την υγιεινή διατροφή παρέχοντας ευκαιρίες για παραγωγούς που ξεχωρίζουν σε ποιότητα και ποικιλία γεύσεων.

Κανάλια διανομής

Η διανομή του ελαιολάδου στη Σουηδία πραγματοποιείται κυρίως μέσω δύο καναλιών: HORECA και λιανικής, με έμφαση στη μεγάλη διανομή και τα εξειδικευμένα καταστήματα. Ο συγκεντρωτισμός και η ισχυρή σχέση μεταξύ εισαγωγέων, λιανοπωλητών και προμηθευτών χαρακτηρίζουν τον κλάδο. Η άμεση εξαγωγή μέσω εισαγωγέων ή μεγάλων διανομέων είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσβασης στη σουηδική αγορά.

Κανονισμοί και τοπικά προϊόντα 

Αν και δεν υπάρχουν δασμολογικοί φραγμοί, η προτίμηση του Σουηδού καταναλωτή για τοπικά προϊόντα, όπως το κραμβέλαιο, αποτελεί πρόκληση για τους ξένους παραγωγούς. Οι κανονισμοί για την επισήμανση και τη συσκευασία απαιτούν προσαρμογές στη σουηδική γλώσσα και σεβασμό των περιβαλλοντικών ανησυχιών και των ανησυχιών των καταναλωτών για την καλή διαβίωση των ζώων.

Αυτή η πανοραμική άποψη της σουηδικής αγοράς ελαιολάδου υπογραμμίζει τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις για τους διεθνείς παραγωγούς που επιθυμούν να εισέλθουν και να αναπτυχθούν σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά.

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα