Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ρεπορτάζ στα άδυτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τις εξαγωγές ελαιολάδων

οι Τούρκοι εξαγωγείς βλέπουν με απόγνωση πως «δεν βγαίνουν» να πουλήσουν τα λαμπάντε τους έστω και με οριακό κέρδος

Ένα από τα θρίλερ των τελευταίων μηνών που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούμε  τις διεθνείς εξελίξεις ήταν η γείτων Τουρκία και η απαγόρευση που αιφνιδιαστικά είχε επιβάλλει στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδων όπως πρώτο το olivenews.gr είχε δημοσιεύσει την είδηση (βλέπε 1η Αυγούστου,  Έκτακτη είδηση: η Τουρκία επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών των ελαιολάδων της ). Σκοπός ήταν να συγκρατήσει τις τιμές στο εσωτερικό και να προστατεύσει τη λαϊκή κατανάλωση κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε στον επιθυμητό βαθμό.

(Πρό)περσι, την 2022/23, η Τουρκία είχε μια μεγάλη παραγωγή, ίσως 350.000 τόνων, οπότε διέθετε σημαντικά αποθέματα -ίσως περί τους 150.000 τόνους- σχεδόν αποκλειστικά λαμπάντε, τα οποία θα αποτελούσαν ευεργετική βροχή για τις  ισπανικές και τις ιταλικές ραφιναρίες, που «διψούσαν» να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις τους. Όλοι, λοιπόν, αγωνιούσαν για την ημέρα που η τούρκικη κυβέρνηση -συναρμοδιότητα Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, όχι κατ΄ανάγκην με την ίδια οπτική γωνία μεταξύ τους- θα ήρε την απαγόρευση με συνέπεια, μεταξύ άλλων, και την αναπόφευκτη πτώση των διεθνών τιμών. Η οποία ημέρα όσο καθυστερούσε τόσο οδηγούσε σε απόγνωση τους τούρκους εξαγωγείς ενώ και ισπανοί εισαγωγείς έμπαιναν στον πειρασμό να βρούν παρακαμπτήριες οδούς.

Η Τουρκία παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγών ελαιολάδων  και

 Οι Τούρκοι εξαγωγείς σε απόγνωση για τα συσσωρευμένα αποθέματα ελαιολάδου από την απαγόρευση εξαγωγών

Άρση της απαγόρευσης 

Ως olivenews.gr είχαμε το πρώτο αξιόπιστο σινιάλο ότι κάτι επίκειται όταν γράψαμε την 1η Μαίου Το σενάριο της ημι-απελευθέρωσης των τούρκικων εξαγωγών είναι πολύ πιθανό. Το ρεπορτάζ πράγματι επιβεβαιώθηκε στις 3 Ιουνίου όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την ημι-απελευθέρωση των εξαγωγών  Η Τουρκία άνοιξε τις εξαγωγές της , ακριβώς με τους όρους  και περιορισμούς όπως τους είχε το  olivenews.gr περιγράψει.

Η είδηση ήταν κορυφαίας σημασίας και επικαιρότητας, την αναδημοσίευσε αμέσως η ιστοσελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) και μετά από τρείς ημέρες μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές ιστοσελίδες, (OLIMERCA), τηρώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία της αναφοράς της πηγής.

Η ελληνική αγροτοδημοσιογαφία 
Η ελληνική αγροτοδημοσιογραφία επιβεβαίωσε πόσο απέχει από την ισπανική δεοντολογία.  Υποτίθεται πως δεν πληροφορήθηκε την είδηση από το olivenews.gr ούτε και από την OLIMERCA αλλά, με αρκετή καθυστέρηση, από την τουρκική Χουριέτ, την οποία αναφέρει σαν πηγή. Άραγε ο συντάκτης της «είδησης» συμμερίζεται και γιατί αποκρύβει τα αναγραφόμενα στην Χουριέτ για σημερινά αποθέματα 250.000 τόνων και για αναμενόμενη τουρκική παραγωγή 450.000 τόνων; Πάντως, από την ελληνική αναμετάδοση κρατάω ένα ενδιαφέρον σημείο που δεν γνώριζα. Ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τούρκικων Υπουργείων και των εξαγωγέων έγιναν στη γαλλική γλώσσα και όχι στην τουρκική!
Δώρον άδωρον η άρση της απαγόρευσης;
Πέρα όμως από τα χαριτωμένα ορισμένων εκπροσώπων της ελληνικής αγροτοδημοσιογραφίας υπάρχουν και τα πιο σοβαρά. Αυτοσχεδιάζοντας επί της Χουριέτ έσπευσαν να γράψουν για «καραβιές λαμπάντε έτοιμες να φύγουν». Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν γιατί οι δικές μου πληροφορίες είναι πως -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- «δεν κουνιέται φύλλο». Όχι μόνο λόγω δυσκολιών να βρεθούν τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς (καράβια, φλέξι), αλλά για ένα λόγο πολύ πιο σοβαρό.
Φαίνεται πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης καθυστέρησε κάποιους κρίσιμους μήνες. Στο μεταξύ το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει, η ζήτηση έχει ελαχιστοποιηθεί, πράγμα που συνεχώς τονίζουμε στα πρόσφατα Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (7/06/2024)  κι ας επιμένουν κάποιοι άλλοι για ισχυρή ζήτηση και για ταύρους.  Καθώς ατονεί το αγοραστικό ενδιαφέρον επηρεάζονται και οι τιμές. Με το ραφινέ 6,55 – 6,60 €κιλό, αφαιρώντας τον εξαγωγικό φόρο των 200$/τόνο, τα μεταφορικά και τα αποθήκευτρα ενός έτους, οι Τούρκοι εξαγωγείς βλέπουν με απόγνωση πως «δεν βγαίνουν» να πουλήσουν τα λαμπάντε τους έστω και με οριακό κέρδος. Και ο Οκτώβρης πλησιάζει απειλητικά…

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα