Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

“Προ των πυλών” του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η Ιαπωνία

Η ιαπωνική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από περισσότερα από 40 άτομα (!)

Ένα σημαντικό βήμα για την ένταξή της στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) πραγματοποιεί η Ιαπωνία, μετά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν φορείς του κλάδου της ελαιοκομίας από τη “χώρα του ανατέλλοντος ηλίου”, καθώς και εκπρόσωποι του IOC.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από περισσότερα από 40 άτομα (!) στην τηλεδιάσκεψη αυτή, μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, της Ένωσης Μεταποιητών Ελαιούχων Σπόρων της Ιαπωνίας (JOPA), καθώς και φορείς από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (ελαιοπαραγωγοί, ακόμα και καταναλωτές).

Η κίνηση αυτή έδειξε τον ζήλο και τη διάθεση της Ιαπωνίας να αποτελέσει μέλος του IOC, με τους εκπροσώπους του -τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή (Jaime Lillo), την επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Mercedes Fernández, την επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης Imene Trabelsi και τον Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Έρευνας και Στατιστικής Juan Luis Vicente- να κάνουν εμφανή την πρόθεσή τους να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο άμεσο μέλλον.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προώθηση της ελαιοπαραγωγής στην Ασιατική χώρα, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου τη χρονιά που διανύουμε (2022/23), τα πρότυπα του IOC, η αειφόρος ανάπτυξη, καθώς και τα προγράμματα του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία προσπαθεί να εναρμονιστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με τους κανονισμούς του IOC, καθώς το 2020 αναθεώρησε τα πρότυπα της ποιότητας ελαιολάδου, σκοπεύοντας να προσαρμοστεί στα αντίστοιχα του IOC.

Η Ιαπωνία διαθέτει μια αρκετά δυναμική αγορά ελαιολάδου, καταναλώνοντας περί τους 75.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως και καταλαμβάνοντας την 4η θέση παγκοσμίως στη λίστα των χωρών που εισάγουν ελαιόλαδο. Το πρόσφατο “άνοιγμα” της Τουρκίας προς ιαπωνική αγορά έχει ρίξει τη χώρα μας στην 4η θέση ως προς τις χώρες που εξάγουν ελαιόλαδο προς την Ιαπωνία. Τέλος, η Ιαπωνία αποτελεί και ελαιοπαραγωγό χώρα, παράγοντας κατά μέσο όρο 300 τόνους ελαιολάδου ετησίως.

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα