Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τους δασμούς σε ελαιόλαδα και ελιές

0

Το olivenews.gr συζήτησε χθές απευθείας με τον ΝΑΟΟΑ (Σύνδεσμος Ελαιολάδων Βορείου Αμερικής) *** σχετικά με το νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τους δασμούς που η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλλει σε μια σειρά προϊόντων ως αντίποινα στη διαμάχη μεταξύ των αεροναυπηγικών εταιρειών BOEING AIRBUS. Όπως είναι γνωστό, στον ελαιοκομικό τομέα δασμοί ύψους 25% έχουν επιβληθεί μόνον στα ισπανικά ελαιόλαδα σε συσκευασίες έως και 16 κιλά, καθώς και στις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές. ο επικεφαλής της ΝΑΟΟΑ μας διευκρίνισε ότι:

“Όπως έγινε 6 μήνες πριν, το USTR (σ.σ. η αρμόδια Υπηρεσία τελωνείων του Υπ. Εμπορίου) θα επανεξετάσει τους δασμούς που επέβαλλε λόγω της υπόθεσης “Airbus”. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της επανεξέτασης, το USTR ζητά σχόλια και γνώμες σχετικά με την αναδιαμόρφωση της λίστας των ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί (αύξηση ή μείωση του αριθμού των προϊόντων που επιβαρύνονται) αλλά και για το αν θα πρέπει να αυξήσει ή να μειώσει τους ήδη ισχύοντες δασμούς.

Ειδικότερα, υπό εξέταση θα τεθεί το ζήτημα περί πρόσθετης φορολόγησης κατηγοριών ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένων χύμα βυτίων και ελαιολάδων και από άλλες χώρες πέραν της Ισπανίας, και/ή εάν θα πρέπει να μειωθεί ο επιβαλλόμενος δασμός στα ισπανικά εμφιαλωμένα ελαιόλαδα.

Η ΝΑΟΟΑ θα σταθεί σταθερά στην άποψή της, για ακόμη μία φορά, επιμένοντας στο ότι η δασμολογική επιβάρυνση ενός τόσο υγιεινού προϊόντος όπως το ελαιόλαδο  αποτελεί μέτρο λανθασμένης πολιτικής, ιδιαίτερα σε μία χώρα που τόσο έντονα έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού.”

***Αν και ο ΝΑΟΟΑ εκπροσωπεί τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αμερικάνικη αγορά, ωστόσο από την Ελλάδα είναι τακτικό μέλος μόνον η εταιρεία AGROVIM

………

Στο μεταξύ η Olimerca εκφράζει τους φόβους για έξτρα φορολόγηση στις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, που πιθανόν φέρνει η αναθεώρηση που διεξάγει η Υπηρεσία του Αμερικάνικου Εμπορίου (USTR).

H διαδικασία της αναθεώρησης, που θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου και πιστεύεται ότι θα καταλήξει στην επιβολή νέων δασμών ως απάντηση στην επίθεση της Google που έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση Trump. Την πρόβλεψη ενισχύει και η τελευταία αξιολόγηση του Φεβρουαρίου που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση στο 25% των δασμών για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Μετά από 9 μήνες δασμών στο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο οι Ισπανοί  προσπάθησαν να σώσουν την κατάσταση με την εισαγωγή ελαιολάδου από τρίτες χώρες και την επανεξαγωγή του, πράγμα το οποίο και θα συνεχίσει να αποτελεί την μόνη λύση αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Σε συνέντευξη τύπου ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Planas δήλωσε ότι έχει επίγνωση της κατάστασης και ότι η επιβολή δασμών θα επηρεάσει μία σειρά προϊόντων συνολικής αξίας 3,1 δις δολαρίων. Όμως, όπως είπε ο ίδιος, η τελική απόφαση είναι στο χέρι των Αμερικάνων.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το τι θα επακολουθήσει όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αντεπίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μάλλον θα κλιμακώσει τον «εμπορικό πόλεμο» παρά θα επιλύσει τις διαφορές. Μέχρι και η ΝΑΟΟΑ και η Αsoliva  (ο Σύνδεσμος των Ισπανών Βιομηχάνων Ελαιολάδου, ανάλογος του ελληνικού ΣΕΒΙΤΕΛ) ήδη προετοιμάζουν την στρατηγική αντιμετώπισης τυχόν κυρώσεων ενώ επιδιώκουν να εξαλείψουν και τους ήδη υπάρχοντες δασμούς, οι οποίοι πλήττουν αδίκως τους Ισπανούς παραγωγούς.