Γιούνκερ και Τζόνσον συμφώνησαν για το Brexit

0

Πρώτος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι αμέσως μετά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσαν στο twitter πως κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

στερλίνα έκανε αρχικά άλμα 0,84% στα νέα – στο 1,2938 σε σχέση με το δολάριο ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε ανοδικά.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε σύσταση στους ηγέτες να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Δείτε εδώ όλο το κείμενο της συμφωνίας

Επόμενη στάση το Λονδίνο, όπου οι Βρετανοί Βουλευτές πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία – πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία χειρότερη από εκείνη που είχε αποσπάσει η πρώην πρωθυπουργός Μέι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα.

Το Ιρλανδικό κόμμα (DUP) που συνεργάζεται με τον Τζόνσον επίσης απέρριψε τη συμφωνία. Το εδάφιο για το καθεστώς των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει γενικό και παραπέμπει την οριστική λύση στο μέλλον.

Η δημοσιοποίηση των αντιθέσεων στην Μεγάλη Βρετανία γκρέμισε τη στερλίνα, σε μια μέρα με βίαιες μεταβολές.

Στην πρώτη του ανακοίνωση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγραψε: «Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει συμφωνία – και την έχουμε! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να βρίσκουμε λύσεις».

Πηγή: newmoney.gr