Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ένας Ιταλός συνεταιριστής μιλά «έξω από τα δόντια»

Το βακτήριο της Xylella fastidiosa συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή, ενώ το κράτος κινείται αργά, χωρίς αποτελέσματα.

Ο κύριος Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της πανεθνικής συνεταιριστικής οργάνωσης των Ιταλών ελαιοπαραγωγών, μιλά για την Xylella f.και πολλά άλλα.

Ερώτηση: Η γεωργία στην Πούλια και στο Σαλέντο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Λόγω της Xylella fastidiosa χάθηκαν 3 στις 4 ελιές στην περιοχή του Λέτσε και η μείωση παραγωγής φαίνεται αδιαμφισβήτητη. Ποιες ήταν ή θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τους καλλιεργητές;

Απάντηση: Οι αρνητικές επιπτώσεις της Xylella f. είναι εμφανείς σε όλους. Το βακτήριο κατέστρεψε όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την κερδοφορία της ελαιοπαραγωγής, θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κληρονομιά κοινωνικοοικονομικά, αλλά και την ταυτότητα μιας περιοχής με ισχυρή παραγωγή. Οι συνέπειες είναι οι αναμενόμενες: Εταιρείες να αναγκάζονται να κλείσουν και εργάτες να μένουν χωρίς δουλειά. Μια καταστροφή στην οποία προστίθενται καινούργια προβλήματα, όπως οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, οι αυξήσεις των υπολοίπων κοστολογικών στοιχείων και μια ασφυκτική  γραφειοκρατία. Για τους παραγωγούς θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν με αξιοπρεπή τρόπο. Το δράμα του Cosimo Negro, επιχειρηματία από το Μορτσιάνο, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του είναι εμβληματικό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Κατά την άποψή σας, πού είναι ελλιπείς οι υποδομές, κυρίως στην περιοχή της Πούλια;

Το βακτήριο συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή, ενώ το κράτος κινείται αργά, χωρίς αποτελέσματα. Για να μείνουμε στην τοπική πολιτική αντιμετώπιση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα πέρα δώθε ορισμένων εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων όπου τη μία ημέρα ζητούν τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας και την άλλη βρίσκονται στην πλατεία, δίπλα στους αποκαλούμενους «τσαρλατάνους», πότε χαιρετίζοντας την παρέμβαση της πολιτείας, ενώ την επόμενη μέρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι, ιδίως της Ε.Ε., ακολουθώντας όχι τη φωνή της λογικής αλλά το δόγμα του «γεμίζουμε τις τσέπες».

Μείνατε ικανοποιημένος από την αναγνώριση του εύρους της καταστροφής του 2021;

Η αναγνώριση της καταστροφής για τις περιοχές των Λέτσε, Πρίντεζι και Τάραντο από το Υπουργείο Γεωργίας είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός αλλά δεν επαρκεί για να αντισταθμιστεί η ζημιά η οποία υπολογίζεται σε 20 δις ευρώ, με επιπτώσεις και στον τουριστικό τομέα. Χρειάζεται ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ελαιοπαραγωγής στην Πούλια με σκοπό να δώσει λίγο «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις και να γίνουν καινούργιες έρευνες για την αντιμετώπιση του παθογόνου.

Εκ μέρους της Italia Olivicola συνεχίζω να διεκδικώ τον διορισμό ενός επιτρόπου, που να μπορεί να κάνει σωστές επιλογές, να υπερβεί τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, να μπορεί να παρέμβει ακόμα και στην αναποτελεσματικότητα κάποιων τοπικών φορέων που αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μιας γης που έχει πληγωθεί έντονα από την Xylella f. Θα πρέπει να γίνει μια κρατική έρευνα για να αναθέσουμε το έργο και τις ευθύνες διαχείρισής του.

 

 

Ωστόσο, ήσασταν αρκετά επικριτικός όσον αφορά τα μέτρα του νέου Διατάγματος για το ελαιόλαδο.

Δεν είμαι επικριτικός, αλλά ανήσυχος μη χαθεί αυτή η ευκαιρία επανεκκίνησης του τομέα. Χάρις στην αντιπαράθεση και τον εποικοδομητικό διάλογο αυτές τις εβδομάδες μεταξύ του Υπουργείου και των φορέων του κλάδου, καταφέραμε να εισάγουμε χρήσιμες καινοτομίες, οι οποίες ελπίζω τελικά να καθιερωθούν οριστικά.

Δύσκολο να δούμε φως στο τούνελ. Κατά την άποψή σας, πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό;

Κανένας δεν σώζεται μόνος του και σε αυτήν την περίπτωση. Η ενότητα όσον αφορά τις προσδοκίες και το τί μπορεί να γίνει θα είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της ελαιοπαραγωγής, ειδικά στην Πούλια, μια περιοχή που αν και αποτελεί ορόσημο όσον αφορά την εθνική παραγωγή, από την άλλη είναι παρατημένη στη μοίρα της.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα