Διατηρούνται οι δασμοί των ΗΠΑ στα ισπανικά ελαιόλαδα και ελιές

0

Ο νέος γύρος επανεξέτασης των αμερικάνικων δασμών δεν έφερε αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό της δασμολόγησης του ισπανικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Όπως ανακοινώθηκε από τον εμπορικό εκπρόσωπο των Η.Π.Α, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ήδη εφαρμοζόμενοι δασμοί ύψους 25% επί της καθαρής αξίας του προϊόντος. Υπενθυμίζουμε ότι επιβαρύνονται μόνο τα τυποποιημένα ελαιόλαδα ενώ εξαιρούνται τα χύμα.

Όπως είχαμε γράψει, η επανεξέταση αφορούσε στην αναδιαμόρφωση της λίστας δασμολόγησης ευρωπαϊκών προϊόντων συνολικής αξίας 3,1 δις δολαρίων. Από τα τέλη του Ιουνίου που ξεκίνησε η διαδικασία, το USTR (Υπηρεσία Τελωνείων του Υπ. Εμπορίου) έλαβε περίπου 24.000 γνώμες από ενδιαφερόμενους του τομέα.

Από την πλευρά τους οι Ισπανοί δια στόματος του Cristóbal Gallego, προέδρου του Συμβουλίου Ελαιολάδου των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας ζητούν από την ισπανική κυβέρνηση να αντιδράσει με διπλωματία. Όπως τονίζουν η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ πρέπει να επιλυθεί, προκειμένου να σταματήσουν να ζημιώνονται οι Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν για την κατάκτηση της βορειοαμερικανικής αγοράς ήταν τεράστια.

Τα αμερικανικά αντίποινα έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών αεροναυπηγικής BOEING (ΗΠΑ) κατά των ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στην κοινοπραξία του AIRBUS.

Πηγή: Olimerca