Αρνητική η Κομισιόν για ιδιωτική αποθεματοποίηση του ισπανικού ελαιολάδου

0

Σταθερή στις θέσεις της παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), καθώς δεν φαίνεται να επιθυμεί εκ νέου ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Αυτό προέκυψε από την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της Κομισιόν, Janus Wojciechowski, στις ερωτήσεις που τέθηκαν από την Clara Aguilera (βουλευτής του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος) σχετικά με το αν προτίθεται η Επιτροπή να επιτρέψει τον εν λόγω μηχανισμό.

Η απάντηση του Wojciechowski ήταν περιεκτική: «Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν στον ελαιοκομικό τομέα, ιδιαιτέρως τώρα, λόγω του COVID-19. Ευτυχώς, μέχρι και σήμερα συγκριτικά με άλλους τομείς η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου παρέμεινε σχετικά σταθερή από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι εξαγωγές του ευρωπαϊκού ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 10% κατά το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2019/20 έναντι της ίδιας περιόδου της προηγούμενης σεζόν (όπως άλλωστε είχε αναφερθεί και σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Φυσικά, τίποτα δεν είναι δεδομένο, και για αυτό το λόγο η Επιτροπή θα συνεχίσει να δίνει την πρέπουσα προσοχή στις εμπορικές εξελίξεις προκειμένου να είναι πάντα σε ετοιμότητα».

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τυχόν απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ήταν πρόωρη αν αναλογιστεί κανείς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την αβεβαιότητα όσον αφορά την επόμενη συγκομιδή.

Σχετικά με τις τιμές η Επιτροπή πιστεύει ότι ο μηχανισμός ενίσχυσης της αποθεματοποίησης που τέθηκε σε εφαρμογή τον χειμώνα του 2019 συνέβαλλε επαρκώς στη σταθεροποίησή τους, αντισταθμίζοντας, όσο το δυνατόν, τις συνέπειες της πανδημίας και διατηρώντας την προοπτική για μεγάλο όγκο παραγωγής την επόμενη συγκομιδή.

Πηγή: Olimerca