Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η Αραβο – Τουρκική παρουσία στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας συμβαδίζει με την Ελληνική απουσία υπό την Ισπανική ηγεμονία

Η Ελλάδα διεκδίκησε μία από τις παραπάνω θέσεις μέσω μιας ισχυρής υποψηφιότητας προερχόμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ανεπιτυχώς όπως τελικά αποδείχθηκε

Τα τελευταία χρόνια το κέντρο βάρους λήψης των αποφάσεων μετατοπίζεται διαρκώς από τις Βρυξέλλες (Ε.Ε.) στην Μαδρίτη (Δ.Σ.Ε. – IOC). Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει καμία παρουσία όχι μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία της Κομισιόν (Ευρ. Επιτροπή) -όπου πάντοτε είχε τουλάχιστον ένα έως και δύο υπηρεσιακά στελέχη (Νότης Μπαρζούκας, Βαγγέλης Διβάρης, Βλάσσης Σφυρόερας)-, αλλά ούτε και στην Μαδρίτη (Δ.Σ.Ε. – IOC) μετά τους Λίνα Ράππου και Μίμη Χριστοδούλου.

Καθόλου αφύσικο πως η ισπανική παραγωγική – εμπορική παγκόσμια ηγεμονία των τελευταίων δεκαετιών συνοδεύεται με μια αντίστοιχη αναβάθμιση της θεσμικής της παρουσίας σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη. Ευδιάκριτη δια γυμνού οφθαλμού είναι η ολοένα πιο έντονη παρουσία του “μουσουλμανικού τόξου” (Μαγκρέμπ, Βόρεια Αφρική, Τουρκία, Ιράν, έως και Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα από τις 19 χώρες – μέλη μόνο οι 6 (με την ΕΕ να αποτελεί μία χώρα – μέλος) να έχουν χριστιανική πλειοψηφία, χωρίς αυτός ο διαχωρισμός να υποκρύπτει κάποια εθνικιστική – ρατσιστική διάκριση. 

Η πολυετής θητεία στην κορυφαία θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Τυνήσιου κ. Abdellatif Ghedira, ενός εξαιρετικά ικανού και αποτελεσματικού στελέχους, χαρακτηρίστηκε και από την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του Δ.Σ.Ε. – IOC. Από 1/1/2024 ο κ. Abdellatif Ghedira παραδίδει τα ηνία στον μέχρι τώρα Αναπληρωτή Τεχνικό Διευθυντή, Ισπανό, κ. Jaime Lillo, Nέος εκτελεστικός διευθυντής του IOC ο Ισπανός Χάιμε Λίλλο και  Εθνικό θέμα να πάει Έλληνας Εκτελεστικός Διευθυντής στο IOC 

Στην πυραμίδα της ιεραρχίας, ένα σκαλί πιο κάτω ακολουθούν οι δύο Αναπληρωτές Εκτελεστικοί  Διευθυντές. Στις 21 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών εξέλεξαν τους δύο νέους Αναπληρωτές Εκτελεστικούς Διευθυντές, οι οποίοι θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους την 1η Ιουλίου 2024.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής αρμόδιος για τεχνικά και εμπορικά θέματα (Έρευνα και Τυποποίηση, Οικονομία και Προώθηση, Ελαιοκαλλιέργεια, Ελαιοτεχνία,  Περιβάλλον) θα είναι ο Τυνήσιος Abderraouf Laajimi, γεωπόνος εμπειρογνώμονας στο μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων διατροφής και οικονομολόγος, επί του παρόντος επικεφαλής του προσωπικού του Υπουργού Γεωργίας από την Τυνησία και πρώην Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Αγροτικού Παρατηρητηρίου (ONAGRI).

Ο άλλος Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής, αρμόδιος για διοικητικά και οικονομικά θέματα και το Παρατηρητήριο, θα είναι ο Τούρκος Imdat Pekdemir, επί του παρόντος εμπειρογνώμονας του πρωθυπουργού Ερντογάν και πρώην σύμβουλος του ΟΟΣΑ, με πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Ελλάδα διεκδίκησε μία από τις παραπάνω θέσεις μέσω μιας ισχυρής υποψηφιότητας προερχόμενης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ανεπιτυχώς όπως τελικά αποδείχθηκε. Αν και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για τα κριτήρια επιλογής, πόσο αντικειμενικά / υπηρεσιακά ή πόσο πολιτικά / εθνικά είναι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την έντονη διπλωματία των άλλων χωρών σε σύγκριση με την ελληνική απομάκρυνση των τελευταίων ετών.

Επίσης εμφανής από το βιογραφικό των νέων Αναπληρωτών Εκτελεστικών Διευθυντών είναι η πολυετής, βήμα – βήμα οικοδόμηση της καριέρας αυτών των εθνικών στελεχών και η προετοιμασία τους ώστε να καταλάβουν κρίσιμα διεθνή πόστα. Πάγια πρακτική όλων των χωρών με ισχυρή κρατική οντότητα και συνέχεια. Παράδειγμα, Κλείνει πενταετία και συνεχίζει ο Λουίς Πλάνας ως Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας   Καθόλου παράξενο αν ένας από τους δύο δεν θα αντικαταστήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή όταν έρθει η σειρά του.

Από την πλευρά μας επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η συμμετοχή σε αυτούς τους διακρατικούς οργανισμούς.  Εθνικό θέμα να πάει Έλληνας Εκτελεστικός Διευθυντής στο IOC.

Και κάτι τελευταίο. Μία σοβαρή παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς είναι άρρηκτα δεμένη και προϋποθέτει αντίστοιχες ισχυρές και αντιπροσωπευτικές εθνικές διεπαγγελματικές οργανώσεις και ένα Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας. (με ποδοσφαιρική ορολογία, πως να σταθείς στο Τσάμπιονς Ληγκ χωρίς ένα ανταγωνιστικό εθνικό πρωτάθλημα;)